„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek is elutasítják az autópályák koncesszióba adását

7/07/2021 07:55

| Szerző: Klubrádió

A kormánypártiak és az ellenzékiek is elutasítják azt a kormányzati tervet, hogy az autópályákat 35 évre koncesszióba adják, írja a Népszava. A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 82 százaléka gondolja azt, hogy továbbra is az államnak üzemeltetné a gyorsforgalmi utakat. Ha a politikai szimpátia bontásában nézzük, akkor meglepő módon az derül ki a felmérésből, hogy az ellenzékiek körében 80 százalékos a támogatottsága ennek, a kormánypártiaknál pedig 85 százalék tartaná az államnál ezeket az utakat.

A kormányzat egy 35 évre szóló tenderrel kétezer kilométernyi gyorsforgalmi útszakaszt adna koncesszióba egy magáncégnek, ami a szakértők szerint valószínűleg nem is koncesszió, csak így akarják kikerülni a szigorú közbeszerzési szabályokat.

A Publicus felmérése szerint a fideszes szavazók többsége azt sem zárja ki, hogy "irányított eljárásról lenne szó", a gyanús feltételeket, a rövid határidőt a kormánypártiak 44 százaléka magyarázta azzal, hogy így akarják a NER-közeli cégeket helyzetbe hozni, írja a Népszava.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fideszesek nagy részéhez el sem jutott az alaphír, a kormánypártiaknak csak 32 százaléka tudott a kormányzati tervekről.