„Klubrádió
Esti gyors

"Matematikai képtelenség, hogy a Fudan népszavazást április 3-án megtartsák"

21/01/2022 18:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem az ellenzék hibájából, hanem a népszavazás kiírásának túlbonyolított szabályai miatt elképzelhetetélennek tartja László Róbert, a Political Capital elemzője, hogy az ígért időben, a választás napján megtarthassák a Fudannal és a munkakeresési járulékkal kapcsolatos népszavazást.

2022. január 21. Esti gyors - részlet 22.01.21. László Róbert
08:04
00:00

Az ellenzéki pártok leadták pénteken a Fudan-üggyel és a munkakeresési járulékkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésük aláírásait.

2022. január 21. A lényeg - 22.01.21. Szabó Tímea
00:34
00:00

"Így az április 3-ra, a választás napjára is kiírhatja az államfő a népszavazást a hatályos törvények alapján" – hívta fel a figyelmet a Párbeszéd társelnöke. Szabó Tímea szerint szembemegy a magyar emberek akaratával Áder János, ha ezt nem teszi meg.

A Political Capital Facebook oldalán megjelent poszt szerint azonban "az, hogy ők (az ellenzék politikusai) azt kommunikálják, hogy akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás, politikai kommunikációs szempontból érthető: nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják".

László Róbert, a Political Capital elemzője a Klubrádiónak kifejtette, hogy matematikai esély sincs arra, hogy április 3-án megtartsák az ellenzék által kezdeményezett népszavazást. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy ne tett volna meg az ügyért mindent az ellenzék, sokkal inkább arról, hogy nagyon megbonyolította a kormány a népszavazás kiírására vonatkozó szabályokat.

A járvány alatt bevezetett intézkedések értelmében nem lehetett népszavazási kezdeményezést benyújtani. Amikor ezt feloldották, Karácsony Gergely főpolgármester azonnal meg is tette ezt, de a Kúria közel 90 napig ült rajta, kitöltötte a rendelkezésére álló időt, így csak decemberben kezdhetett hozzá az aláírásgyűjtéshez.

Hozzátette a szükséges mennyiségű aláírást a bőven rendelkezésükre álló 120 napon belül sikerült összegyűjteni. A Nemzeti Választási Irodának azonban még 60 napja van, hogy ellenőrizze az íveket, és még ha nem is húzza ki a határidőig a számlálást, 20 napot akkor is elvisz a procedúra.

Ezt követi

  • a jogorvoslati határidő (5 nap)
  • a jogorvoslati kérelem elbírálása – Kúria (max. 5 nap)
  • az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
  • az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlés ülésén (legközelebbi ülésnap)
  • az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
  • az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
  • a jogorvoslati határidő (15 nap)
  • a jogorvoslat elbírálása – Alkotmánybíróság (max. 30 nap)
  • a népszavazás kitűzése – köztársasági elnök (max. 15 nap)
  • a népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90. nap, rátűzés esetén min. 50 nap)

Mindezek alapján László szerint belátható, hogy esélytelen, hogy a választás napjára kiírják a népszavazást is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú László Róberttel
2022.01.21., péntek 18:33
Riporter: Selmeci János