„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ezt érvényesen kell szavazni, azt meg érvénytelenül!

18/01/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Ha a pártok helybe mennek a népszavazási pulttal, akkor hatalmas tömeg képes órákat is várni, hogy aláírják a Fudan és az álláskeresési járadékkal kapcsolatos népszavazási íveket. Ez a tanulsága a Láng Téka könyvesbolt kezdeményezésének. Vajon félreérthető-e, ha szervezetek arra buzdítják az ellenzékieket, hogy a fideszes népszavazási íven érvénytelenül szavazzanak a választásokkal egyidőben tartandó népszavazáson? Rédei Éva, a könyvesbolt vezetője beszélgetett Bolgár Györggyel.

2022. január 18. Megbeszéljük / részlet, Rédei Éva (22.01.18.)
12:44
00:00

Mennyire hatékonyan gyűjti a népszavazási aláírásokat az ellenzék? Elég-e az erőfeszítés, vagy kevés? Rédei Éva, a Láng Téka könyvesbolt vezetője december elején gondolt egy merészet, és miután nagy nehezen kibogarászta ennek a menetét, végül a XIII. kerületi polgármesteri hivatalon keresztül beszerzett néhány aláírásgyűjtő ívet.

A Megbeszéljük című műsorban elmondta, hogy ő nem pártpolitikus, és olyan könyvesboltról sem tud, amelyik szintén lehetővé tenné, hogy a helyiségben aláírásokat gyűjtsenek, ő viszont úgy gondolta, ebben szívesen részt venne. Bár tudja, hogy van egy politikai színezete a dolognak, de ezt úgy oldotta meg, hogy a bejárat mellett vannak kihelyezve az ívek, a tollak, ott lehet aláírni.

 
 
EP-választás - Mozgóurnás szavazás a Bács-Kiskun megyei ta
 
Mozgóurnás szavazás
 
Szentkirály, 2019. május 26. Mátyus Antal (b) mozgóurnába adja le szavazatát szentkirályi tanyáján az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
 

 

Ahogy rápillantott néhány ívre, szerinte hiába van egyértelműen feltéve a kérdés és az aláírás módja is világos, de sokaknak gondjai vannak az rubrikák kitöltésével. Látott érvénytelen aláírású lapokat, vagy olyat, ahol nem töltötték ki mindegyik oszlopot a kérdőíven, és vannak, akik összekeverik a személyi azonosító számot a személyi igazolvány számával, "de a lakcím kártyán van a személyi azonosító szám, és azt kell beleírni" - mondta. Felajánlotta, hogy ha szükség van rá, ő szívesen "súg", hogy mit kell odaírni, "de amúgy elég önjáró dolog" - mondta. 

Azt mondta, az ívek utánpótlásával is akadnak gondok, és ezeket nem lehet fénymásolni, mert "ezek sorszámozott ívek". De vasárnap viszont két és fél órán keresztül álltak az emberek aláírni. Szerinte az aláírók erősen ellenzéki érzületű emberek, mert ez az aláírás egyfajta kiállás is az ellenzék mellett.

Arról is beszélt Rédei Éva, hogy a Fidesz nemváltoztatással kapcsolatos népszavazási ívét a szavazópolgárok egyidőben fogják kézhez az országgyűlési választási szavazó ívekkel, és például vannak szervezetek, mint a Transparency International, amelyek felhívtaák a figyelmet, hogy a legtisztább, ha "érvénytelenül szavazunk", de Rédei attól tart, hogy emiatt sokan félre fogják érteni, és a szavazólapot is érvénytelenül fogják kitölteni.