„Köszönjük,
A lényeg

Az ellenzék 235-235 ezer aláírást gyűjtött a két népszavazási kérdésben

20/01/2022 17:47

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez 470 ezer aláírás gyűlt össze, 235-235 ezer a két kérdésben, a Fudan-törvény ellen és az álláskeresési támogatás meghosszabbításáért. Ezt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt jelentette be csütörtökön Facebook-videóban. 

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt csütörtökön bejelentette: az egyesült ellenzék, az Egységben Magyarországért csütörtökön elérte a 235-235 ezres számot az népszavazási aláírásgyűjtéseknél, ez összesen 470 ezer aláírást jelent. Szeretnék még a nap folyamán összekészíteni és péntek reggel leadni. Azt mondta: ez Karácsony Gergely politikai sikere.

A főpolgármester szerint viszont mindannyiuk közös sikere, mindenki nyert vele, csak a Fidesz veszített. Ez jó ugródeszka ahhoz, hogy elvezessen a kormányváltásig. Az egésznek az az értelme, hogy a politikát visszaadják a kiválságosoktól és visszaadják az embereknek – hangsúlyozta. 

Márki-Zay megköszönte a DK-nak, a Jobbiknak, a Párbeszédnek, az MSZP-nek, az LMP-nek, a Momentumnak, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is az aláírások gyűjtését a „gondoskodó államról” szóló két kérdésben.

Karácsony ehhez annyit tett hozzá: bemutatták, hogy nemcsak a Fidesz kamu kérdéseiről lehet népszavazás, hanem valódi, fontos témákról is. Végső soron április 3-a is népszavazás lesz – mondta.

A referendum kiírásához 200-200 ezer aláírás szükséges. Ez a két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Íme a videó a bejelentésről: