„Klubrádió
A lényeg

Fokozott ütemben ellenőrzi az aláírásokat az NVI

21/01/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió

Miután az ellenzék leadta a népszavazás kezdeményezésére gyűjtött aláírásokat, a Nemzeti Választási Iroda közleményben ígérte meg, növeli a kapacitását, hogy minél hamarabb végezzen ezek ellenőrzésével. Népszavazást csak akkor rendel el az Országgyűlés, ha 200 ezer érvényes aláírást sikerül összeszámlálni.

„A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elkezdi a Karácsony Gergely Szilveszter által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek leellenőrzését” – szúrta ki az NVI friss közleményét a 444. A hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter mozgalma pénteken délelőtt adta le az ellenzék által benyújtott két népszavazási kérdéshez összegyűjtött aláírásokat, és remélik, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kérdésekről is lehet majd népszavazást tartani az április 3-i parlamenti választással egy időben, hiszen valószínűleg ekkor tartják majd a népszavazást a Fidesz által benyújtott, kiskorú gyerekek nemváltoztatását érintő kérdésekben is.

Az NVI azt írja, Karácsony Gergely a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdésekhez – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be az NVI-hez.

„A Nemzeti Választási Irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Az Iroda a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes (egyenkénti) ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.

Népszavazást csak akkor rendel el az Országgyűlés, ha 200 ezer érvényes aláírást sikerül összeszámlálni.