„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Négy év múlva majd a pirézek ellen kell védekezni

16/05/2022 22:36

| Szerző: Klubrádió

A Kossuth körökhöz 2500-an csatlakoztak a választás utáni három héten, elsősorban nekik szólt a pártalapítás ígérete – mondta Márki-Zay Péter. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje egyébként nagyon csalódott, pesszimista, nem hiszi, hogy választáson leváltható lenne az Orbán-rendszer, ugyanis annyira erős a propagandagépezet, hogy bármilyen képtelen hazugságot el tud hitetni kellően sok szavazóval. Akár azt is, hogy a migránsok és a háború után a pirézek jönnek négy év múlva – ironizált. 

2022. május 16. Megbeszéljük - részlet 22.05.16. Márki-Zay Péter
14:10
00:00

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette, hogy új pártot alapít, azonban Hadházy Ákos független képviselő, aki együtt dolgozott vele, azt mondta, hogy ennek nem most van itt az ideje.

A Kossuth körösöknek szólt

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Megbeszéljük adásában elmondta, beszélt Hadházyval, türelemmel várják őt, nem arról van szó, hogy ezt el akarják kapkodni. A Kossuth körök tagságának, az MMM-ben (Mindenki Magyarországa Mozgalom) lévőknek és a korábbi kisebb pártok tagjainak megígérték, hogy a választások után pártot alapítanak. Sokan sürgetik ezt, mások türelemre intenek, utóbbiak közé tartozik Hadházy is. Vannak, akik a választások utáni csalódottságukban vártak valamiféle ajánlatot, cselekvést – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: az MMM nem alakul párttá, de lesz pártja a civileknek, amely nem a jobb-bal felosztás mentén határozná meg magát, hanem „a hiteles alternatíva, a becsület és a tisztesség köti össze őket”. Hozzátette: a Kossuth körökhöz 2500-an csatlakoztak a választás utáni három héten, nekik szólt elsősorban ez az ígéret, hogy „türelem, lesz egy párt, kértétek, megcsináljuk”.

Négy év múlva majd a pirézek ellen

Márki-Zay Péter eddig abban látta a reményt, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt, de most úgy véli, annyira stabil a rendszer, hogy ha a feltételek nem változnak, az ellenzéki pártok is ugyanígy folytatják, ahogy eddig, akkor nem lehet leváltani Orbán Viktort. Egy következő választáson ugyanúgy több százszoros erőforrásbeli különbség lesz, „parittyával menni a Wehrmacht ellen” nem ígér sikert, ugyanúgy lejáratókampányok jönnek és ígérgetés lesz. Négy évvel ezelőtt „migránshisztéria” volt, most „háborús hisztéria”, négy év múlva „majd a pirézek ellen kell védekezni – fogalmazott.

Ez a párt már annak szól, hogy ha összedől a rendszer, akkor legyenek felkészülve, támogatják a rendszerváltás segítő törekvéseket, ide sorolta a szavazatszámlálók összefogását vagy az ellenzék által magára hagyott emberek felkarolását.

A polgármester szerint a hat párt közül egyikhez se kötődőket nagy hátrányok érték, rendszeresen „félretaszították őket”, ezért döntöttek úgy, hogy pártot alapítanak ők is. Ráadásul vannak olyan választások, amelyekhez kell párt, ilyen az európai parlamenti és az országgyűlési is. A nevet is a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz akarják kötni – közölte.

A lengyel Szolidaritás mozgalomhoz hasonló gondolat vezérli őket; akiknek nem lett volna esélyük leváltani Jaruzelski kommunista diktatúráját választáson, de mindig ott voltak a hatalom sarkában, kiálltak az értékeikért, felkarolták az ellenzéket és jobb alternatívát kínáltak. Úgy gondolja, most a helyzet hasonló Magyarországon, azt nem látják, hogy választáson lenne esélye az ellenzéknek, de a hiteles alternatívát be kell mutatni, akár az új alkotmány tervezetét is.

Csalódott és pesszimista

Márki-Zay Péter maga sem gondolja, hogy új párttal újra elindulva jobb eredményt érne el, nem is a következő választás a cél, hanem a hosszú távú építkezés. Továbbra is nyitottak minden politikai párttal az együttműködésre a tisztességes, jó irányba, de az összefogás nagyon sok teherrel is járt. Egészen biztosan ő is oka a sikertelenségnek – mondta –, más egyéb tényezők mellett; szomorúan látta, hogy „sok ellenzéki sem akarja leváltani Orbán Viktort és a pártok sem mind tették oda magukat”.

De nem is ez volt a legfontosabb, hanem a rendszerből eredő erőforrásbeli különbségek – ismételte meg. Hiszen nyilvánvalóan nem akartak katonákat küldeni Ukrajnába és nem akarták elzárni a gázcsapot, nem is mondtak ilyet, akárhogyan is forgattak ki egy-egy mondatot. A Fidesznek azonban olyan kapacitásai vannak, hogy sajnos a legképtelenebb hazugságokat is el tudja hitetni a magyar választók kellően széles rétegeivel.

Tehát az alapoktól, a vidéktől, akár a határon túli magyarság meggyőzésétől kezdve az ellenzéki MTI megteremtéséig – ezeket a kezdeményezéseket szeretnék felkarolni. Nagyon csalódott, pesszimista, de nem hagyják magukra a támogatóikat – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Márki-Zay Péter/Facebook

Megbeszéljük...
2022. május 16., hétfő 17:15
Műsorvezető: Bolgár György