„Klubrádió
A lényeg

G. Fodor bedobta, hogy az ellenzék lehetne együttműködő is

13/05/2022 15:28

| Szerző: Klubrádió

G. Fodor Gábor kormánypárti politológus az új Indexnek azt nyilatkozta, lehetne olyan az ellenzék, amely "nem rendszer-alternatívát fogalmaz meg – Orbán, takarodj!, jöjjön a helyére bármi stb. –, hanem rendszerkritikusan azt mondja, hogy ezekben és ezekben a kérdésekben egyetértek, más kérdésekben viszont komoly vitám van a kormánnyal.” Sőt, arról is beszélt az interjúban, hogy az együttműködésből akár koalíció is lehet egyszer, de a versenyt belül is meg lehet teremteni.

G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője és az Orbán-szabály című könyv szerzője a kormányközeli vállalkozók által tulajdonolt Index.hu-nak adott interjút. Ebben sokat beszélt az április 3-i választáson súlyos vereséget szenvedő ellenzékről és annak jövőbeni lehetőségeiről. Úgy fogalmazott:

„Szerintem nem szükségszerű, hogy egy ellenzéknek csak az lehet a célja, a küldetése, a lényege, hogy korszakdöntő lesz. Már csak azért sem, mert lehet, hogy nem alkalmas erre a feladatra. És már csak azért sem, mert lehet, hogy az emberek támogatják a korszakot, kialakul egy elkötelezettség iránta. Szerintem az Orbán-korszakkal ez a helyzet. Akkor pedig miért ne lehetne egy olyan ellenzék, amely nem korszakdöntő akar lenni, hanem csak rendszerkritikus?”

Arra a kérdésre, hogy ez mit jelentene, úgy válaszolt: „Nem rendszer-alternatívát fogalmaz meg – Orbán, takarodj!, jöjjön a helyére bármi stb. –, hanem rendszerkritikusan azt mondja, hogy ezekben és ezekben a kérdésekben egyetértek, más kérdésekben viszont komoly vitám van a kormánnyal.”

Erre pedig azért lehetne szükség a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint, mert „Ma balról nem lehet győzni, a Fidesz az elmúlt tizenkét évben sikeresen tolta jobbra a centrumot, és egyúttal foglalta el a baloldalt is.”

G. Fodor azt nem zárja ki, hogy a Fidesz egyszer koalícióra lépjen valakivel, azt viszont igen, hogy ezt a korszakdöntőnek nevezett társasággal tegye: „De ki tudja, mit hoz a jövő, merre fordul a világ, miért ne lehetne kalkulálni azzal, hogy a Fidesz egyszer úgy tud majd csak nyerni, hogy koalícióra szorul? De lehet-e koalíciót kötni egy korszakdöntővel?”

A kormánypárti politológus arról is beszélt, hogy a verseny hasznos, de arról is, hogy versenyt belülről is lehet teremteni: „Tehát a politikai verseny jó. A verseny azért is jó, mert kihozza belőlünk a jobbat. Ha nincs ellenfél, akkor nincs verseny. (...) Hol lehet versenyt kelteni? Ez a kérdés. Ha az ellenfél nem tud versenyt generálni, mert magával van elfoglalva, vagy kívül van a vonalon, akkor belül kell versenyt kelteni. A gondolatok versenyét. Vagy versenyt lehet kelteni kívül.”

G. Fodor szerint „A Fidesz sikerének az a magyarázata, hogy kampányból kampányba megy. Van ugyanis a kormányzás, az ügyek intézése, és van a politika, a „költészet”, a kampány világa. Ha csak kormányzás van, akkor a bürokrácia, az ügyek intézése fel fogja zabálni a költészetet, és a politika megbénul.” Márpedig – fűzte hozzá – nem szabad elengedni a politikát, vagyis „Állandóan rakni kell a tűzre. Egyfelől abban az értelemben, hogy a törzs körülüli a tüzet, a politika ugyanis történetmesélés, újra és újra elmondjuk a saját történetünket. (…) A politika egy soha meg nem álló folyamat, nem lehet felfüggeszteni vagy abbahagyni. Ha nincs politika, akkor az egész kormány megmerevedik, bürokratává válik, elfojtja a kreativitást, nem tud érvényes válaszokat adni a választópolgároknak. Bürokratáknak, bizottságoknak még nem emeltek szobrot, politikusoknak, hadvezéreknek, hősöknek igen.”

Ez az „állandóan rakni kell a tűzre” talán azoknak is válasz lehet, akik konszolidációt várnak az új Orbán-kormánytól. G. Fodor Gábor arról is beszélt, hogy szerinte „Gyurcsány a politikai rossz metaforája”, de ezzel együtt zombinak is nevezte a DK elnökét, valamint Karácsony Gergely főpolgármestert és Márki-Zay Pétert, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjét. Orbán Viktor pedig már a világpolitikai színpadán játszik, de az a „szerepe”, hogy eretnek legyen.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)