„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay megnevezett valakit, akit szerinte zsarolt a DK, Dobrev közölte: ellenfele nem alkalmas

13/10/2021 20:08

| Szerző: Klubrádió

Erős kezdés után a vita végére több pontban egyetértés alakult ki az ellenzéki előválasztás két miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között. Az elején a DK-s politikus azt mondta: szerinte ellenfele nem alkalmas, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig egyvalakit megnevezett azok közül, akiket szerinte a DK megzsarolt.

A jelöltek az első perctől fogva nem finomkodtak az RTL Klubon szerda este rendezett vitán.

Zsarolás, hazugság, alkalmatlanság

„Popovics Judit jelöltünknek először egy államtitkári pozíciót ígértek, aztán megakadályozták az indítását a tatabányai körzetben” – ezzel kezdte a vitát Márki-Zay Péter, arra a kérdésre válaszolva, hogy kik azok a politikusok, akiket állítása szerint Gyurcsány Ferencék megzsaroltak. A hódmezővásárhelyi polgármester közölte, négy ilyen politikusról is tud, közülük Popovics járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozza a nevét.

Dobrev Klára azzal vágott vissza: „Péter, nem mondasz igazat”, majd kijelentette: nem tartja alkalmasnak Márki-Zayt a miniszterelnöki pozícióra, mert „láthatóan nem bírja a nyomást”, pedig kormányfőként sokkal komolyabb nyomás lenne rajta, mint az elmúlt másfél hétben. Felhozta a fáradtsággal kapcsolatos nyilatkozatát is.

Márki-Zay erre azt mondta, ő viszont alkalmasnak tartja Dobrev Klárát a miniszterelnöki pozícióra, de úgy gondolja, nem a legalkalmasabb Orbán Viktor leváltására.

Dobrev megint Donald Trumphoz hasonlította ellenfelét, ugyanis szerinte „minden nap mond egy hazugságot”, és úgy vélte: félő, hogy Márki-Zay szét fogja verni az összefogást. Utóbbi erre azzal reagált: ő civilként, ellenzéki összefogás élén lett városa vezetője, és érdemes megnézni, melyiküket hány párt és szervezet támogatja.

Visszatérve a zsaroláshoz, Márki-Zay közölte: Karácsony Gergellyel ellentétben nyilvánosságra fogja hozni az ominózus sms-eket, és az említett Popovics Judit is így tesz majd. Dobrev erre úgy reagált: ha Márki-Zay Péter valóban tud olyan zsarolásokról, amivel a DK-t vádolja, akkor menjen be a rendőrségre, és tegyen feljelentést, mert az bűncselekmény.

Egymás támogatása, közös nyilatkozat

Talán mégis lesz, legalábbis kezet fogtak erre a jelöltek. Dobrev azt mondta, ha Márki-Zay Péter hajlandó beleegyezni, hogy nem mocskolódnak tovább egymással, akkor aláírja a nyilatkozatot. Márki-Zay belement ebbe, úgyhogy elvileg lesz közös nyilatkozat. Előtte azért Márki-Zay azt kérte, vonják vissza a DK-s trollhadsereget az ő és Karácsony Gergely Facebook-oldaláról.

De elvileg egymás támogatásával ebben a feszült légkörben sem lesz gond. Dobrev azt mondta: magától értetődik, hogy elfogadja az előválasztás eredményét, akkor is, ha Márki-Zay nyer. Hasonlóan nyilatkozott ellenfele is, hangsúlyozva, hogy minden őt támogató pártot szintén erre buzdít.

Nevek

Dobrev Klára biztosított mindenkit, hogy Gyurcsány Ferenc nem vállal közjogi pozíciót. Arra a kérdésre, hogy ő lesz-e majd a DK elnöke, úgy válaszolt: „Nem látok a jövőbe”. Arra a kérdésre, hogy kiket tudnának elképzelni kormányukban, Márki-Zay Péter név szerint említette Komáromi Zoltánt (aki egyébként a DK jelöltje volt az előválasztáson – a szerk.), Jávor Benedeket, Szél Bernadettet, Bod Péter Ákost és Róna Pétert is. Dobrev szerint idő előtti még pozíciókat osztogatni, de színvonalas névsort és árnyékkormányt tudna létrehozni év végéig. 

 kép: RTL Klub
 
 

Alkotmányozás, Polt

Abban egyetértettek, hogy a Fidesz alkotmányát lebontanák. Márki-Zay szerint egy bűnözőktől megszabadított Fidesszel számolni kell az alkotmányozásban, mert még ha sokpárti ellenzék is van, a Fidesz kívánságait is figyelembe kell venni, csak így garantálható, hogy nem akarja majd mindenki ciklusonként átírni az alkotmányt. Dobrev ezzel egyetértett, ő is bevonná az alkotmányozásba a Fideszt, mert, mint mondta, neki nemcsak egypárti, hanem hatpárti alkotmány se tetszene. A bebetonozott fideszes kötődésű állami vezetők leváltásáról (mint amilyen Polt Péter) se volt vita a két jelölt között.

Elszámoltatás

Abban viszont már nem értettek egyet, hogy Márki-Zay szerint tőle fél a Fidesz, Dobrev szerint pedig az ellenzéki összefogástól. Ezután jött az elszámoltatás kérdése, ahol a hódmezővásárhelyi politikus odaszúrt Tóth Csaba, Gajda Péter kispesti polgármester és Oszkó Péter nevének említésével, utóbbi szerinte a Fidesszel üzletel. Itt említette Hadházy Ákost, aki a 2010 előtti korrupcióval is szemben áll. Az Oszkóval kapcsolatos szavakat vádaskodásnak nevezte Dobrev Klára, és szerinte ezt Márki-Zay nem tudja bizonyítani. Ezzel együtt a független polgármesternek nagyon tetszett Dobrev pereputty-törvényes javaslata, egyetértés volt az európai ügyészséghez csatlakozásban és az ügynökakták nyilvánossá tételében is.

Gazdaság

A szünet után adópolitikával folytatták. Dobrev Klára baloldali gazdaságpolitikáról beszélt, kétkulcsos szja-t vezetne be, Márki-Zay szerint ne emeljenek adót, mert erről fog szólni a Fidesz kampánya. Azt mondta: az alsó kulcsot csökkenteni kell, emelni semmit. Dobrev az európai minimálbérre is kitért, hogy hazajöjjenek a magyarok, Márki-Zay pedig azt mondta, szerinte a 27 százalékos áfa csökkentése nem a vásárlóknál jelentkezne.

Lehetetlen, hogy a kormány irtózatos pénzeket keressen az üzemanyagárakon a jövedéki adóval – mondta Dobrev, aki a világpiaci ár függvényében csökkentené az adótartalmat. Márki-Zay szerint ezek populista ígéretek. „Ha valaki az ígéreteket nézi, szavazzon a Kétfarkú Kutyapártra. Mindenki beruházni akar, zöld gazdaságot akar, fejleszteni akar és adót akar csökkenteni mindenhol. Ezek felelőtlen ígéretek. Polgármesterként két év alatt az ötéves terveim 75 százalékát teljesítettem. Olyanokat nem ígérek, ami nem teljesíthető” – fogalmazott.

Civilek is kérdezhettek

Ez újdonság az előző vitákhoz képest. Balogh Zoltán volt az első a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében.  Márki-Zay a szakdolgozók fizetésemelését említette elsőként, és magánszolgáltatók bevonását is szükségesnek tartja, ha az állam nem tud időben ellást biztosítani. Dobrev tíz év alatt kilencezer új szakdolgozót, háromezer orvost és ötszáz háziorvost hozna vissza az állami egészségügybe, elsősorban béremeléssel és a munkakörülmények javításával.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa következett. Dobrev Klára azonnali 30 százalékos fizetésemelést ígért, de kiemelte, hogy még többet kellene kapniuk azoknak, akik leszakadó térségekben dolgoznak, rászoruló gyerekeket tanítanak. Tarthatatlannak nevezte, hogy az egyházi iskolák sokkal több támogatást kapnak. Konkrét számot az emelésről nem mondott Márki-Zay, de azzal egyetértett, hogy ki kell egyenlíteni az egyházi és állami iskolák támogatását. Pénzügyi ismeretek mellett a fake news elleni védekezést is tanítani kellene szerinte. Mindketten érvénytelennek tekintik a felsőoktatás nagy részének úgynevezett alapítványokhoz (fideszes kurátorokkal) kiszervezését is, de ennek lebontásáról nem közöltek részletet.

„Nő létére”

Szóba került Márki-Zay elhíresült kijelentése, amely szerint  „Dobrev nő létére ilyen kiváló eredményt ért el az első fordulóban.” A DK jelöltje erre most azt mondta: „Mi nők ezt a kijelentést nagyon sokszor halljuk. Érzem, hogy nem rosszindulattal mondta, hanem beidegződéssel, ami jellemző ma Magyarországon. Feladatomnak érzem, hogy megmutassam a magyar lányoknak, hogy tessék bejönni a közéletbe, hogy ezek a kissé lekezelő mondatok ne jöhessenek ki a férfiak száján.”

Márki-Zay szerint mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyáltalán nem hátrány ma Magyarországon nőnek lenni, legalábbis ezen a területen, sokkal elfogadóbb a magyar társadalom, mint amit sokan feltételeztek volna, és ennek az örömének hangot a legnagyobb tisztelettel. „Hagyjuk, menjünk tovább” – reagált Dobrev.

Család és környezet

A családtámogatásokat fenn kell tartani – ismételte meg Márki-Zay. A demográfiai helyzet az egyik legkatasztrofálisabb Magyarországon, a támogatásokat hatékonyabbá kell tenni – tette hozzá. Dobrev Klára szerint viszont a Fidesz családpolitikája teljes kudarc, nem született több gyerek, a legszegényebbeket kellene segíteni. A csokot szerinte nem kell megszüntetni, de ki kell terjeszteni, mert csak a rászorulók nagyon kis része veheti igénybe.

Mindketten elkötelezettek a klímavédelem mellett, Dobrev szerint 2050-ig 65 százalékkal kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, panel- és társasház-rekonstrukciós programra, valamint az erőművek korszerűsítésére is szükség van. Zöld kormány lenne az övé is, mondta Márki-Zay, és jelezte, hogy Szél Bernadett és Jávor Benedek is dolgozik már a programjának ezen a területén. A zárt terekben dohányzás betiltását említette példaként arra, hogy elsőre népszerűtlennek látszó intézkedéseket is érdemes meglépni.

A kortesbeszédekkel zárták a vitát. Dobrev Klára szerint Magyarországon olyan igazságtalanságok alakultak ki, amelyeket csak baloldali politikával lehet felszámolni, nincs tovább szükség a gazdagokat segítő jobboldali politkára. Márki-Zay viszont azt mondta, szó sincs róla, hogy jobboldali kormányt akarna, Karácsony Gergely, Szél Bernadett és a Momentum támogatása a garancia arra, hogy baloldali, zöld és liberális értékek is megjelennek. Az övé a „tiszták koalíciója” – mondta.

(forrás: 24.hu, kiemelt kép: RTL Klub)