„Klubrádió
Esti gyors

Ungváry: Egyértelmű, hogy Dobrevvel kevesebb az esély leváltani az Orbán-kormányt

11/10/2021 19:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Ungváry Krisztián történész úgy véli, aki Dobrev Klárára szavaz, az legfeljebb ellenzékiként tudja őt bejuttatni a Parlamentbe, „azt meg kenhetjük a hajunkra”. Ugyanis az eddig a választásokból és a felmérésekből is kiderült, hogy csak baloldali szavazók nem váltják le az Orbán-kormányt, tehát ez csak akkor sikerülhet, ha meg tudják szólítani a jobboldali szavazók nem fideszes részét. Erre viszont szerinte egyértelmű, hogy Dobrevvel kevesebb az esély.

2021. október 11. Esti gyors / részlet, Ungváry Krisztián (21.10.11.)
08:15
00:00

Az nem történelmi kérdés, hogy kire szavazzon az ember, ha akar, az előválasztáson, de talán egy történésznek a múltból van áttekintése a jelen dolgaira is. Ott a szimpátia és ott vannak az esélyek, az is kérdés, hogy ki az esélyesebb az országgyűlési választáson. Ungváry Krisztián történészt kérdeztük az Esti gyorsban.

Szerinte ez alapvetően nem történeti, hanem matematikai kérdés, ezért nem hiszi, hogy feltétlenül több kompetenciája lenne, mint bárki másnak. Viszont az eddigi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy csak baloldali szavazók nem váltják le az Orbán-kormányt, és ezt bebizonyította már több választás is. Tehát ez csak akkor sikerülhet, ha meg tudják szólítani a jobboldali szavazók nem fideszes részét. Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy ez Dobrev Klárával vagy Márki-Zay Péterrel sikerülhet jobban. Ungváry szerint egyértelmű, hogy előbbivel kevésbé.

Hangsúlyozta: sokan félreértették az előválasztás valódi tétjét, mert nem az a kérdés, hogy ki vagy mi lesz az, aki/amely a legerősebben befolyásolhatja a magyar politikát, hiszen az a párt lesz az, amely a legnagyobb frakcióval rendelkezik majd, és Márki-Zay Péternek nincs is frakciója.

Tehát akik azért mennek el szavazni, mert azt gondolják, hogy a személyes favoritjukra voksolhatnak, a történész szerint szintén tévedésben vannak. Úgy véli, aki Dobrev Klárára szavaz, az őt legfeljebb ellenzékiként tudja őt bejuttatni a Parlamentbe, „azt meg kenhetjük a hajunkra”. Dobrev Klára kiváló politikus, bizonyára sokaknak szimpatikus (és sokaknak nem), de egy olyan férjjel a háta mögött, akit az ország jelentős része elutasít, nagyon nehéz lesz jobboldali szavazókat megszólítania – tette hozzá. Van egy lelkes tábora férjnek és feleségnek, akik azt hiszik, hogy ők a tuti választás, de erről nem tudják meggyőzni a magyar választókat – vélekedett.

„Ugyan nem gondolom, hogy Dobrev Klára jobb politikus, mint Márki-Zay Péter, de ez teljesen mindegy” – fogalmazott. A helyzet az, hogy ha Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék megnyeri a választást, akkor miniszterelnökként folyamatosan kompromisszumokat kell majd kötnie Dobrev Klárával és a frakciójával, amely vélhetően a legerősebb lesz. Ha viszont Dobrev lenne a jelölt, szerinte szinte biztos lenne a vereség. Márki-Zay népszerűségének folyamatos, „robbanásszerű” növekedése és a bizonytalanok táborának csökkenése az ő javára szintén ebbe az irányba mutat.

Felidézte Sólyom László történetét, amely szerinte „kísértetiesen emlékeztet” Márki-Zay Péterére. Őt nem akarták a pártok köztársasági elnöknek, mert egyiküknek se volt az embere. Végül mégis őt választották meg; lehet szeretni, lehet kritizálni azt, amit tett, mégis a külsőst juttatták be és nem egy pártkatonát. Súlyom László lakossági népszerűsége mindig magasabb volt, mint amennyire a pártok támogatták – tette hozzá Ungváry Krisztián.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2021. október 11., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János