„Klubrádió
A lényeg

Előválasztás: már az első napon 78 ezren szavaztak

11/10/2021 09:15

| Szerző: Klubrádió

Miután tisztázódott, hogy az előválasztás második fordulójában már csak két jelölt indul, az eredetileg tervezettnél hat nappal később, vasárnap elindult az újabb szavazás. Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre lehet a voksokat leadni.

Annak ellenére, hogy kevesebb helyen lehet a második fordulóban szavazni, az első napon is rekordközeli számban keresték fel az előválasztási szavazópontokat az ellenzéki választópolgárok.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:
Sátorban megjelent: 63.223 fő.
Interneten keresztül adta le szavazatát: 15.389 fő – tájékoztat az Előválasztás 2021 a Facebookon.

Az ellenzéki választók október 16-án, szombatig szavazhatnak Magyarország következő miniszterelnökére, az ország több száz szavazópontján, illetve online. Mivel a második fordulóban csak miniszterelnök-jelöltet választanak az ellenzéki polgárok, ezért az OEVB eltörölte a választókerületi illetékességet, vagyis az ország bármely szavazópontján lehet érvényesen szavazni.

A hideg idő és a rövidebb szavazási időszak miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni a második fordulóban, azonban az online választási rendszer megnövelt kapacitásokkal várja mindazokat, akik személyesen nem tudnak a választójogukkal élni – írják.