„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay már nem surranópályán van, a 3. tévévita dönthet

11/10/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió

Az előválasztás alaposan átrendezte a viszonyokat az ellenzéki oldalon. Előbb Márki-Zay bejutása, majd Karácsony Gergely visszalépése tűnt sorsdöntőnek. Mi várható a második fordulóban? Keszthelyi András politikai tanácsadó szerint a 3. tévévita dönt majd.

Keszthelyi András politikai tanácsadó a Reggeli gyorsban azt mondta, úgy látja, hogy Fidesz-propaganda még nem cserélt lemezt, továbbra is megy a gyurcsányozás, ami azonban Márki-Zay Péterrel szemben kevésbé tűnik reálisnak. "Van némi tanácstalanság, de idejük is van, hogy kitalálják a saját kampányukat" - mondta. (A beszélgetés 1:41:50-től hallgathatja meg)

2021. október 11. Reggeli gyors (2021. október 11., hétfő 06:00)
151:33
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Meg lehet-e saccolni, hogy ki a legesélyesebb arra, hogy Orbánt legyőzze? kérdezték a szakembert, aki szerint bárki is nyeri a miniszterelnök-jelölti választást, az erős legitimációt fog biztosítani számára a parlamenti választáson.

A karaktereket tekintve Dobrev és Márki-Zay között azt említette, hogy a kutatások szerint jobboldali szavazók nélkül Orbán Viktor nem győzhető le, és ha innen nézi, akkor Márki-Zaynak van nagyobb esélye van erre, feltéve, tette hozzá, ha integráló személyiségként tud bizonyítani. Nincs ugyanis pártja, de "láttunk már ilyet a történelemben".

Dobrev Klára pár napja elmondta, hogy beszélt Márki-Zay Péterrel, és kérte, hogy ne durvuljanak el egymás közt. Erről Keszthelyi azt gondolja, hogy a lelkes hívek egy része láthatóan szívére veszi a versenyt, és ő is megdöbbentő dolgokat, mondatokat látott néhányuktól, és a kérdés, túl tudnak-e ezen lépni. A válasz pedig szerinte az, hogy igen. Egyetért TGM-mel abban, hogy jó, hogy a pártok veszekednek, mert ez azt mutatja, van élet, van politikai diskurzus. És erős kényszer is van az ellenzéki pártokon, szavazókon, hogy ezeken a torzsalkodásokon túllépjenek.

Emlékeztetett arra, hogy ezek az ellenzéki pártok eddig is milyen nagy utat jártak be, például a Jobbik befogadásával, elfogadásával. Szerinte a pártok is tanulnak, különben nem lett volna az előválasztás sem. "Az a fura dolog történik, hogy a változás tempóját a szavazók és nem a pártok diktálják". Szerinte ez magyarázatot is ad Márki-Zay Péter erős szereplésére, akit előzőleg csupán 6-7% körülre mérték augusztus végén, majd 20%-ot kapott. Emiatt is tűnik úgy, hogy ő van lendületben, ami végül Karácsony Gergelyt visszalépésre kényszerítette.  Márki-Zay mellett szól, hogy a szavazók láthatóan valami újra várnak. 

Dobrev Klára mellett szól ugyanakkor az az öt nap, amíg Karácsony és Márki-Zay egymással volt elfoglalva. Továbbá a DK szervezettsége, és hogy több volt a baloldali szavazó, mint a jobboldali az első fordulóban. "A magas részvétel szerinte Márki-Zay Péternek kedvezhet.

Dobrev ugyanis az első fordulóban 216 ezer szavazatot kapott, a többi jelölt 235 ezret Karácsonyt nem számítva: szoros verseny van, kérdés, hogy az a 170 ezer szavazó, aki Karácsonyra szavazott, a második fordulóban, kire fog szavazni.

Nagy szerepe lesz a 3. tévévitának. Keszthelyi szerint az első két tévés vita Márki-Zaynak kedvezett, mert a nézők azt látták, hogy egyenrangú a rutinos politikusokkal is.

Dobrevnél kérdés, hogy hogyan tud a 2010 előtti időszakra reflektálni, vagy azzal megy tovább, hogy "akkor még nem volt okostelefon", ami Keszthelyi szerint nem túl meggyőző. Márki-Zay-nál pedig pont az a kérdés, fel tud e nőni a feladathoz, hiteles vezetőt látnak-e benne. "A vita erre alkalmas eszköz lesz a bizonyítására mindennek". "Márki-Zay már nem surranópályán szerepel, hanem azt kell megtudni róla, hogy van-e vezetői képessége, el lehet e hinni neki, hogy tudja e vezetni az országot.