„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay bármit megadna, hogy megszabaduljunk „az ország történetének legkorruptabb kormányától”

30/09/2021 23:23

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter úgy látja, ha Dobrev Klára jön ki győztesként az előválasztásból, akkor sokkal nehezebb lesz Orbán Viktort leváltani tavasszal. „Nincs az az ár, amit ne adnék meg azért, hogy Magyarország ezeréves történetének legkorruptabb kormányától megszabaduljunk” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

2021. szeptember 30. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (21.09.30.)
08:16
00:00

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere bejutott az előválasztás második fordulójába 123 ezer szavazatot és 20 százalékot szerezve a harmadik helyen.

Erről kérdeztük az Esti gyorsban, ahol elmondta: azt reméli, hogy a választók nagy része rendszerváltásra és a politikai kultúra megújítására szavazott, amikor őt támogatta független civilként, akinek nem áll rendelkezésére állami támogatás, és drága marketingkampány, mint a pártoknak. Nagyon hálás mindenkinek, aki támogatta az előválasztáson, amely az elmúlt tizenvalahány év legnagyobb innovációja – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy hazai pályán, a Csongrád megyei 4-es választókerületben, amelyhez Hódmezővásárhely is tartozik, a szavazatok körülbelül 80 százalékát megkapta, és ott a miniszterelnök-jelöltek közül is őt támogatták legtöbben.

Azt reméli, hogy sem neki, sem Karácsony Gergelynek nem törvényszerű az ő visszalépése. Ezzel kapcsolatban érvként felhozta, hogy kevesebbet költött kampányra összesen, mint Karácsony csak az utolsó héten Facebook-hirdetésekre, tele volt az ország óriásplakátokkal, és ehhez képest az eredmények szorosak. Valamint azt, hogy a jobbikos szavazók a második fordulóban szerinte egészen biztosan őt támogatnák, és a momentumosok egy része is, így már több voksa lenne, mint Karácsonynak és Dobrev Klárának. Ráadásul a kiábrándult fideszesek, bizonytalanok szavazatai most is segítették, ezért is enne ő a legjobb jelölt – tette hozzá.

A visszalépéshez három feltételt említettek a sajtóban, az euró mielőbbi bevezetését, az elszámoltatást és az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondását. Beszéltek már Karácsony Gergellyel, pénteken egyeztetnek személyesen. Megismételte, szerinte Orbán Viktor ellen sokkal jobb jelölt lenne, mint akár Karácsony, akár Dobrev. A három feltétel egyébként Dobrev Klára és a DK programjával is közös. De Karácsonyra visszatérve: szerinte minél szorosabb együttműködés, egyfajta szövetség szükséges köztük, amelyhez mindenképpen fontos megnyerni a Jobbik és a Momentum támogatását. Ezzel meg lehet nyerni a '22 tavaszi választást is – tette hozzá.

Az egyetlen lehetőség, amit feltétlenül el szeretne kerülni: úgy látja, ha Dobrev Klára jön ki győztesként az előválasztásból, akkor sokkal nehezebb lesz Orbán Viktort leváltani tavasszal. „Nincs az az ár, amit ne adnék meg azért, hogy Magyarország ezer éves történetének legkorruptabb kormányától megszabaduljunk” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Úgy véli, nagyon nagy bajban lenne a Fidesz, ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt, mert, mint mondta, a Fidesz szerint Dobrev Klára 100 százalékban Gyurcsány, Karácsony Gergely 99 százalékban Gyurcsány, róla viszont Hollik István maga mondta, hogy ő nem Gyurcsány embere, bár a Fidesz-szóvivő szerint éppen ezért nem nyerhet az előválasztáson.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2021. szeptember 30., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály