„Klubrádió
A lényeg

Márki Zay arról beszélt: akár ő, akár Karácsony is visszaléphet a másik javára

29/09/2021 19:09

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter budapesti sajtótájékoztatóján az esetleges visszalépés lehetőségéről is beszélt: azt mondta, lát esélyt arra, hogy olyan eredmény szülessen, amelynél akár Karácsony Gergely, akár ő visszaléphet a másik javára.

A Telex újságírója megkérdezte, elképzelhető-e, hogy a miniszterelnök-jelölt választás második fordulójában visszalépjen egyikük a másik javára Karácsony Gergellyel.

„Mind a két lehetőség felmerül, ebben Karácsony Gergely és én ugyanúgy gondolkodunk. Közösen kell továbbmennünk, mindent meg kell tennünk azért, hogy Orbán Viktor legmegfelelőbb kihívóját válasszuk ki az előválasztás második fordulójában” – mondta Márki-Zay Péter budapesti eredményváróján.

Egyelőre legfeljebb sejtéseink vannak az előválasztás eredményéről, bizonyosság majd csak akkor lesz, ha minden szavazatot megszámoltak – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester

Beszélt arról is, hogy minden megye 1-es számú körzetével, tehát a megyeszékhelyekkel kezdték a szavazatszámlálást, a budapesti szavazatokat állítása szerint még el sem kezdték megszámolni. „Mégis van okunk az ünneplésre” – mondta. „Bebizonyítottuk, hogy az előválasztás sikeres és jó gondolat volt.”

Arra különösen büszke, hogy civilként, erős pártszervezet és médiatámogatás nélkül is el tudott érni egy ilyen eredményt; jó eséllyel 15 százalék fölött lesz, amiért nagyon hálás az aktivistáinak, támogatóinak. Majd arról beszélt, hogy kisgyerekét mindig arra tanította, hogy ha egy osztályban egy rossz gyerek van, aki a többieket terrorizálja, akkor nekik kötelességük felállni és védelmükbe venni az elnyomottakat. „Az is lehet, hogy a többi kicsi is fel fog állni, és akkor le tudjuk győzni a gonoszt” – tette hozzá.

Az előválasztás arra is jó volt, hogy ebben a nagy fideszes média-ellenszélben is tudta hallatni a hangját az ellenzék. „Békét, szeretetet, biztonságot, jogállamiságot és demokráciát fogunk hozni ennek az országnak” – sorolta. Egy egymással együttműködni képes, sokszínű társaság tudott most megállapodni. „A magas részvétel jelzi, hogy rendszerváltó hangulat van az országban. Még fejlettebb demokráciákban sem mindig mennek el ennyien előválasztani.” – tette hozzá. Van esély, hogy Magyarország jövőre fölszabaduljon – mondta.

(via Telex, 24.hu)