„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországról nehéz elképzelni, hogy milyen a tálib rezsim

19/08/2021 14:17

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai csapatkivonások után a tálibok gyorsan átvették a hatalmat Afganisztánban, és elbukni látszik a 2001 óta tartó húszéves demokráciaépítési kísérlet. Esélyes, hogy visszatér az a sötét időszak, ami az amerikai bevonulás előtt öt éven át tartott az országban. A téma kapcsán a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének doktorjelöltje, Mohammad Ali Samay volt a Reggeli gyors vendége, aki gyerekként élte át a tálibok első regnálását, majd a kétezres évek végén ösztöndíjjal került Magyarországra.

2021. augusztus 19. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Mohammad Ali Samay - 2021.08.19.
11:02
00:00

A helyzet rosszul fest Afganisztánban, a tálibok az utóbbi napokban próbálják megszilárdítani a hatalmukat és visszaállítani azt a rendszert, ami a 90-es években volt. Erre egy példa, hogy az egyik tartományban fiatalok tüntettek, lobogtatták az afgán nemzeti zászlót, amire a tálibok rájuk lőttek, és páran meg is haltak  – mondta a Magyarországon tanuló afgán diák.

Afganisztánban jelenleg a táliboknak még nem sikerült kormányt alakítani, de Sammay nem is hiszi, hogy bármelyik ország el fogja ismerni az új vezetést. A köztársasági elnök első helyettese bejelentette, hogy a köztársasági elnök eltűnése után – az alkotmány értelmében – ő az államfő. Formailag – Kabulon kívülről ugyan, de – ő írányítja az államot, illetve a külföldön lévő nagykövetségeket, illetve az ENSZ-ben lévő nagykövetet is ő kontrollálja. Hivatalosan nemzetközileg ezt a kormányt ismerik el az országok. Afganisztánnak most is stratégiai partnersége van az USA-val, Indiával, Angliával, Olaszországgal, Németországgal – mondta az afgán fiatal.

Afgán konfliktus
Barcelonában élő afgán nő az Afganisztánban élők számára kér segítséget Barcelonában 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/EPA/Quique García
 
 

Magyarországról nehéz elképzelni, hogy milyen a tálib rezsim. A 90-es években megtapasztalt rendszerben nem létezett sajtószabadság, véleményszabadság, szavazati jog. A bűnelkövetőket nyilvánosan büntették meg, levágták a kezüket, agyonlőtték vagy felakasztották őket, és mindezt a lakosságnak végig kellett néznie, lelki terrort alkalmaztak az állampolgárokon is – mondta Sammay. Nem hiszi, hogy a tálib vezetés – az ígérgetéseiknek megfelelően – "emberbarátabb" arcát tudná mutatni, hisz az elmúlt húsz évben is több mint kettőszázezer katona és civil áldozatot követelő terrorista merényleteket hajtottak végre, iskolákat robbantottak fel Afganisztánban

A gyerekkorát Afganisztánban töltő fiatal a kiutat abban látná, ha a nemzetközi közösség fellépne a jelenlegi helyzet ellen, és a segítségükkel egy átmeneti, összetett kormány alakulna Afganisztánban, ami hat vagy kilenc hónapra szólna, és a régi kormányból, a tálibokból és a politikai közösségekből állna össze. Ezután választások útján alakulhatna egy olyan kormány, ami minden afgán számára elfogadható, de hogy csak a tálibok kezében maradjon a hatalom, és hatalmi egyensúly nélkül irányítsák az országot, ez önmagában nagyon veszélyes – mondta Mohammad Ali Sammay.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Reggeli gyors
2021.08.19., csütörtök 8:10
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert