„Klubrádió
A lényeg

Legalább három ember meghalt egy tálibellenes tüntetésen

18/08/2021 17:48

| Szerző: Klubrádió

Tüntetők próbálták meg eltávolítani a tálib zászlót Dzsálálábádban, ezért a tálib fegyveresek tüzet nyitottak. Eddig három halottról számoltak be. Az egyébként békés átmenetet ígérő tálibok Bámijánban ledöntötték egy siíta katonai vezető szobrát.

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek szerdán a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy tálibellenes tüntetésen, amikor a tálibok tüzet nyitottak az összegyűlő tömegre – írja a 24.hu.

A szemtanúk és egy volt rendőrségi tisztségviselő által elmondottak szerint helyi lakosok leeresztették a tálibok zászlóját, és megpróbálták kitűzni az afgán nemzeti lobogót a város egyik terén, ez váltotta ki a jelenlévő fegyveres erők haragját. Videofelvételeken látszik, amint tálib harcosok a levegőbe lőnek és botokkal támadnak az összegyűltekre, hogy feloszlassák őket. Egy helyi hírügynökség egyik újságírója arról számolt be, hogy ütlegelni kezdték őt és operatőr kollégáját, miközben tudósítani akartak a felfordulásról.

A Reuters szerint a tálibok közül – akik többször fogadkoztak már, hogy nem akarnak vasmarokkal uralkodni az országban és békére vágynak – egyelőre senki nem kommentálta  a történteket.

Szobrot döntenek Bámijánban

Ledöntötték a tálibok Abdul Ali Mazari, a siíta hazarák nagytiszteletű politikusának, katonai vezetőjének szobrát, írja az AP cikke alapján a 444. Mazarit a szunnita tálibok ölték meg 1996-ban, amikor megszerezték a hatalmat Afganisztánban az egymással viszálykodó haduraktól. A szobor Bámiján városában állt, ahol a tálibok 2001-ben felrobbantották az 1500 éves Buddha-szobrokat is.