„Klubrádió
A lényeg

Grúzokat mentettek ki magyar géppel Afganisztánból

18/08/2021 14:46

| Szerző: Klubrádió

Hat grúz állampolgárt mentettek ki Afganisztánból egy magyar repülőgéppel – közölte a grúz külügyminisztérium szerdán. A hírt a 24.hu vette észre.

Az Agenda.ge beszámolója szerint a mentőjárat már landolt is az ország fővárosában, Tbilisziben.

A 24.hu beszámolója szerint mellettük további 16 grúz várja, hogy hazatérhessen. A kormány szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságosan kihozzák őket is Kabulból. Eredetileg hétfőn ment is volna értük egy gép, de a kialakult káosz miatt ezt az akciót el kellett napolni.

„Felvettük a kapcsolatot szövetségeseinkkel, hogy biztosítsuk állampolgáraink hazajutását olyan gépeken, amik hamarosan Afganisztánba érkeznek, felkészülve arra az esetre, hogy mi nem tudunk értük küldeni repülőt” – magyarázta Aleksandre Khvtisiashvili grúz külügyminiszter-helyettes.

Mind a 22 Afganisztánban élő grúz állampolgár volt katona, aki kanadai vagy amerikai cégeknél dolgozott szerződéses állományban.

Az Afganisztánban rekedt 26 magyart britek szállítják haza. A 24.hu úgy tudja, eredetileg magyar idő szerint kedden este indult volna el velük a repülőgép, de legfrissebb információik szerint továbbra is az afgán főváros repterén várnak a felszállásra.

Akik a külügynél jelentkeztek, egy C-17-es NATO-géppel menekítik ki Afganisztánból. Sajtóértesülések szerint a C-17-es kedden Pápáról szállt fel.

(Kiemelt kép: Tbiliszi reptér / Wikimedia Commons)