„Klubrádió
A lényeg

Egész Afganisztán a tálibok kezén

16/08/2021 19:23

| Szerző: Klubrádió

Bár a tálibok békés átmenetet ígértek, a kabuli reptéren elszabadult a káosz hétfő reggel. A brit és német evakuáció folyamatosan tart. A magyar kormány feltételekhez köti az afgán menekültek befogadását. Az afganisztáni események összefoglalója.

Átvették az ellenőrzést szinte egész Afganisztán felett a tálibok. Az afgán elnök facebook posztjában azt írta, a tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése, egyben megerősítette, hogy elhagyta az országot. Lépését azzal indokolta, hogy így el akarta kerülni a vérfürdőt. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy ha Kabulban marad, akkor számtalan hazafi veszítette volna életét, Kabult pedig lerombolják.

Közben kaotikus jelenetek zajlottak hétfő hajnalban a kabuli reptéren, ahol rengeteg ember gyűlt össze, hogy elhagyják az országot. Sokan mentek ki úgy a repülőtérre, hogy csak reménykedni tudtak abban, hogy fel fognak jutni egy gépre. A felkapaszkodni próbáló emberek miatt az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket is leadtak. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy legalább öten életüket vesztették a repülőtéren, nem tudni, hogy az emberek halálát lövések okozták-e vagy a tömeg taposta őket agyon. A világhálóra felkerült videókon három holttest látszik, ám a felvételek hitelességét nem lehet ellenőrizni.

2021. augusztus 16. A lényeg - 21.08.16. Csernyánszky Judit - Levél a kabuli vezetéshez
02:10
00:00
60 nemzet levélben fordult a kabuli vezetéshez, teremtsen rendet és biztosítsa a menekülők számára az ország elhagyását békében – Csernyánszky Judit összeállítása.

2021. augusztus 16. A lényeg - 21.08.16. Kis Benedek József
01:43
00:00

Kiss Benedek József szerint a dohai megállapodások értelmében harc nélküli hatalomátadás történik. A biztonságpolitikai szakértő szerint kérdéses, hogy mikor durvul el a helyzet.

A britek versenyt futnak az idővel

A brit védelmi miniszter szerint nem fognak tudni mindenkit kimenekíteni Afganisztánból – írja a Guardian cikke alapján a 444. A britek, hasonlóan a többi nyugati országhoz, jelenleg nagy erőkkel menekítik ki állampolgáraikat Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele miatt, illetve velük együtt azokat az afgánokat is, akik az elmúlt években segítették a munkájukat, és most joggal félhetnek attól, hogy a tálibok bosszújának célpontjává válhatnak. A britek a tervek szerint összesen négyezer embert akartak kimenekíteni az országból. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap még nem közölte, hogy hány afgán menekültet fogadhat be az ország, de a védelmi miniszter arról beszélt, hogy sokan lesznek, akik az országba költözhetnek.

A németek is számítanak az amerikai támogatásra számítanak az evakuáció során

A német hadsereg ma elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni a tálibok uralma alá került Afganisztánból – jelentette ki Angela Merkel kancellár Berlinben, német hírportálok jelentései szerint. A műveletet csakis a kabuli nemzetközi repülőteret biztosító amerikai alakulatok támogatásával lehet végrehajtani. A légierő első szállítógépei ma délelőtt indultak egy németországi bázisról. A tervek szerint a művelet központja az üzbegisztáni főváros.

Magyarország nem fogad akárkit

Nem fogad be korlátozás nélkül afgán menekülteket a magyar kormány, viszont vizsgálja a lehetőségét annak, hogy a magyar csapatokat segítő fordítóknak segítsenek - közölte Magyar Levente államtitkár. Amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta: ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának. 

Egyelőre nincsenek veszélyben

Egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet észak-afganisztáni irodájának helyi alkalmazottai, de a budapesti központ minden eshetőségre felkészült – tudta meg a hvg.hu a szervezet kommunikációs igazgatójától. A segélyszervezet felfüggesztette az afganisztáni irodájában a munkát, ahogy a segélyprogramokat is.