„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarország még (fenntartható) demokrácia?

16/09/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

Bár tegnap óta az Európai Parlament szerint Magyarországon már nincs demokrácia, mégis nálunk rendezik meg jövő héten a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről című nemzetközi konferenciát. A reggeli gyors vendége Krekó Péter, szociálpszichológus, az egyik szervező, a Political Capital ügyvezető igazgatója volt.

2022. szeptember 16. Reggeli gyors - részlet 22.09.16. Krekó Péter
05:36
00:00
A tavalyi nagysikerű esemény után 2022. szeptember 21-22-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete ismét megrendezi nagyszabású konferenciáját Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen. A kétnapos eseményen tizenhárom panelban mintegy 70 vezető hazai és külföldi szakértő, aktivista, döntéshozó és újságíró osztja meg gondolatait azokról a legégetőbb társadalmi kérdésekről, melyeket a demokratikus és névleg demokratikus országok állampolgárai nap mint nap a bőrükön érezhetnek – olvasható Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital Institute és a CEU Demokrácia Intézet sajtóközleményében.

"Ezen a konferencián nem csak magyar kérdésekről lesz szó. Lesz egy panel, ahol neves hazai és külföldi politológusok, történészek beszélgetnek a magyar demokrácia állapotáról, de alapvetően a konferencia egésze ennél jóval tágabb földrajzi és tematikus spktrumot ölel át. Nemcsak Magyarországról lesz szó, hanem egyrészt Közép-Kelet Európáról, Nyugat-Balkánról és általában a demokráciák állapotáról a világban, beleértve ebbe például Tajvant és Hong Kongot is. Ezen kívül fenntarthatósági kérdésekről is szó esik, például hogyan lehet az energiaválság árnyékában az energiafenntarthatóságot a környezetvédelem szempontjaival ötvözni" – mondta Krekó Péter.

A szociálpszichológus elmondta, hogy aki fizikailag nem tud részt venni a CEU Nádor utcai épületében az eseményen, az a Political Capital, illetve a Városháza Facebook-oldalán élőben is követheti a beszélgetéseket.

A Political Capital ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy Magyarország Európai Unión kívüli létéről nem időszerű beszélni, szerinte a magyar politikai vezetés pontosan tisztában van azzal, hogy az EU-n kívül jóval kedvezőtlenebb gazdasági feltételek mellett tudna csak működni. Az viszont biztos, hogy most – eddig példátlan módon– olyan szintre emelkedett az európai intézményrendszer és a magyar kormány közti konfliktus, hogy jelen pillanatban nem is látszik ennek a megoldása. Erről is szó lesz a beszélgetésekben.

Oroszország több szempontból is téma lesz a konferencián, az államilag szponzorált dezinformációról is folynak majd viták. Ukrajna kapcsán pedig azt járják majd körbe, hogy a jelenleg is folyó emberi jogi attrocitások, sőt – ki kell mondani – népirtások mit árulnak el a putyini rendszer természetéről; és természetesen Ukrajna háború utáni újjáépítése is napirenden lesz, mondta a Reggeli gyorsban Krekó Péter, szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Krekó Péterrel
2022.09.16., péntek 08:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert