„Klubrádió
Hetes Stúdió

"Putyin gátlástalansága sem elég a győzelemhez"

22/05/2022 11:02

| Szerző: Klubrádió

Vajon hogy lehet felelősségre vonni az orosz elnököt és az orosz kiskatonát a háborús bűnök miatt? Erről is szólt a CEU Demokrácia Intézetének legutóbbi vitaestje. Csernyánszky Judit interjúja Sz. Bíró Zoltánnal és Mitrovits Miklóssal.

2022. május 22. Hetes Stúdió / részlet, 21.10.09. Interjú Sz. Bíró Zoltánnal és Mitrovits Miklóssal
12:49
00:00
Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország szakértő egészen az utolsó pillanatig nem hitte, hogy józan mérlegelés mellett Moszkva megtámadhatja Kijevet. Utólag a szakember levonta a kényszerű következetetéseit, hogyan teremthette meg egy ilyen lépés bel- és külpolitikai feltételeit Putyin. Hogyan ásta alá és tette kirakatelemmé az ellenzéki működést az orosz döntéshozatalban. Mindent elkövetett, hogy ne legyen háborús szituációban ötödik hadosztály, amely esetleg alááshatná háborús törekvéseit.

Arról is beszélt, hogyan próbálta az orosz elnök elhitetni a külvilággal, hogy fegyveres arzenálja a nukleáris fegyverek nélkül is ütőképes, de szükség esetén nem riad vissza az atom bevetésétől sem.

Sz. Bíró Zoltán
 
Sz. Bíró Zoltán
Klubrádió
 

Mitrovits Miklós történész pedig Magyarország állásfoglalása – pontosabban annak hiánya – következményeit segített megérteni. Jelesül, hogy miért romlott meg az ország viszonya utolsó szövetségesével. Lengyelország nem ok nélkül véli úgy, hogy minél távolabb tőlük Oroszország, annál jobb. És bár Ukrajnával sem felhőtlen viszonyuk, nem volt kérdés, melyik oldalra állnak a háborúban.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022.05.21., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit