„Köszönjük,
Reggeli gyors

Elemző: Oroszországot nem azonosítják Putyinnal

10/06/2022 13:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője szerint egy olyan Oroszország, amelyik nem próbálja egy szomszédos ország egzisztenciáját megsemmisíteni, lehet fontos gazdasági partner lehet.

2022. június 10. Reggeli gyors - részlet 22.06.10. Szicherle Patrik
10:31
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Závecz Research friss kutatása szerint a magyarok többsége nem akar közeledni Oroszországhoz, a Nyugathoz tartozás vágya még mindig lényegesen vonzóbb hazánkban. Putyin népszerűsége az elmúlt öt évben csökkent.

Szinte minden felmérésből az látszik, hogy inkább tartoznának a magyarok a Nyugathoz, mintsem a Kelethez akarnak tartozni – mondta a Klubrádiónak Szicherle Patrik. A Political Capital elemzője szerint vannak olyanok is, akik inkább Kelet és Nyugat közt képzelik el Magyarországot. Őket valamelyest mindkét irányba lehet befolyásolni.

Azzal kaopcsolatban, hogy Ukrajna megtámadása után Putyin népszerűsége jobban bezuhant, mint Oroszországé, le lehet vonni a következtetést, hogy az emberek nem feltétlenül azonosítják az országot a Kremllel. "Egy olyan Oroszország, amelyik nem próbálja egy szomszédos ország egzisztenciáját megsemmisíteni, lehet fontos gazdaséági partner" – foglalta össze.

Politikai nézetek szerint is nagyon nagy a szakadék Oroszország és Putyin megítélésében. Putyin az Összefogás szavazói között messze a legnépszerűtlenebb (100-as skálán 6 pontot ért el). a Fidesz-szavazóknál 44 pontot, a Mi Hazánk táborában 53 pontot, ők inkább enyhén rokonszenvesnek találják.

Azok körében, akik kevésbé népszerűtlen, vagy inkább népszerű Vlagyimir Putyin, a konzervatív értékrend hangsúlyozása, valamint a Nyugattal való szembeszállás a fő ok.

A visszatetszés azonban okoz ellentmondásokat, az EU-ban egyetlen szövetségesünkként emlegetett Lengyelország is helyteleníti a magyar kormány viselkedését Oroszországgal szemben, míg a Magyarország továbbra is jóbarátként tekint a lengyelekre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.