„Klubrádió
A lényeg

Csak a szélsőséges Mi Hazánk-szavazóknál maradt népszerű Putyin

8/06/2022 10:16

Bár az elmúlt évtizedekben Oroszország sokat áldozott arra, hogy az európai országok közvéleményét megnyerje magának, de a háború kitörése óta sokat veszített népszerűségéből az ország és még inkább Putyin.

Még Magyarországon is: a Závecz Research kutatása szerint amit a Telex ismertetett, egy 100 pontos skálán 47-ről 32-re esett vissza a Putyin iránti szimpátia, és az idén májusra megcsappant az Oroszországhoz közeledés szándéka, (öt éve a magyarok 48 százaléka közeledéspárti volt, most ez 33 százalék), de "ez nem jelenti azt, hogy lényegesen erősödött volna a magyarokban az Oroszországtól való elfordulás iránti vágy, sokkal inkább látszik az, hogy nőtt a bizonytalanság" - írja a lap.

Vlagyimir Putyin
 
Vlagyimir Putyin
https://www.flickr.com/photos/jedimentat/7557192798
 

 

Öt éve 41 százalék mondta, hogy távolodni kell az oroszoktól, ami mostanra 45 százalékra nőtt, de 22 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben. Sokat számít a hozzáálláson, hogy milyen párttal szimpatizálnak a válaszadók: az ellenzékiek 83 százaléka távolodna, a kormánypártiaknál csak 27 százalék válaszolt hasonlót. "A Fidesz-szavazók sokkal oroszbarátabbak az átlagnál, a többségük (45 százalék) még mindig közeledne".

Krekó Péter, a Political Capital vezetője a Telexnek azt mondta a kutatásról, hogy általában Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése romlott, és a Nyugat relatív vonzereje növekedett. Krekó szerint a magyar közvélemény alakulása Oroszországgal kapcsolatban megfelel a nemzetközi trendeknek, tehát „a háborús helyzetnek mégiscsak van egy olyan általános olvasta, hogy ne bízzunk abban, aki egy szomszédos országot lerohan”.

Ugyanis ha úgy alakulna, hogy az összes fideszes szimpatizálna Putyinnal, az is csak a magyar társadalom 35 százalékát jelentené, de a kormánypárti tábor sem egyértelműen oroszbarát. „A Fidesz és a kormánypárti sajtó kommunikációja a háború kapcsán nem arról szól, hogy nyíltan támogassuk Oroszországot, sokkal inkább arról, hogy legyünk ravaszak, mert mindenki hazudik” – mondta Krekó.

A legnagyobb egyetértés abban van, hogy a környékbeli országokkal tartsunk össze: a magyarok döntő többsége ahogy 2017-ben, úgy most is a közép-európai, visegrádi országokkal barátkozna. Kritikusabbak lettek az emberek a nyugati országokkal, az Egyesült Államokkal.

További megállapítások: 

  • Putyin az Összefogás szavazói között messze a legnépszerűtlenebb (100-as skálán 6 pontot ért el).
  • a Fidesz-szavazóknál 44 pontot.
  • a Mi Hazánk táborában 53 pontot, ők inkább enyhén rokonszenvesnek találják.
  • Ferenc pápával most még többen rokonszenveznek, mint öt éve, főleg az ellenzékiek.
  • „Mennyire veszélyezteti(k) Magyarország jövőjét?” kérdés alapján Oroszország vezetői 17 százalékpontnyival veszélyesebbnek tűntek most, mint öt éve.
  • Az ellenzék szavazói tartanak leginkább az orosz vezetéstől (100-as skálán, ahol 100 a legveszélyesebb, 84 pont), 
  • A fideszesek 53 pontig jutottak az oroszoktól való aggodalomskálán.
  • A Mi Hazánk szavazói inkább arra hajlanak, hogy nem veszélyesek (48 pont).