„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: Az orosz közvélemény nem fordul a háború ellen, amíg távolról származnak az áldozatok

9/06/2022 11:03

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Több száz civilt tartanak fogva oroszok Herszonban a hírek szerint, de Oroszország 2014 óta folyamatosan így viselkedik a megszállt területeken. Egyelőre a hazai közvélemény ingerküszöbét nem érte el a katonai veszteségek, mert főleg szegény vidékekről származnak az elhunyt katonák, de ha egyszer elégedetlenekké válnak, az orosz hatalomnak erre is megvannak a módszerei, mondta a Reggeli gyorsban Anton Bendarzsevszkij, a posztszovjet térség szakértője.

2022. június 09. Reggeli gyors - részlet 2022.06.09. Anton Bendarzsevszkij
06:11
00:00

Hogy mi történik az oroszok által megszállt területeken, arról nem sokat lehet tudni, mert teljesen megszakadt minden kapcsolat az ott lévőkkel  - mondta a Reggeli gyorsban Anton Bendarzsevszkij, a posztszovjet térség szakértője. 

A szakértő szerint ez hasonló helyzet, mint ami 2014 után volt az oroszok által megszállt donyecki és luhanszki területeken. Onnan is emberek vallatásáról, újságírók és civilek eltűnéséről érkeztek hírek, és azóta sem sikerült kideríteni, hogy mi történt és hova tűntek ezek az emberek.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Herszon, 2022. május 21. Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép egy gépfegyveres orosz katonáról a dél-ukrajnai Herszon egyik épületénél 2022. május 20-án. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Fotó: Szergej Ilnyickij
 

Anton Bendarzsevszkij attól tart, hogy ez megismétlődik az oroszok által most megszállt herszoni Zaporizzsja megyében is. Ezeken a helyeken a háború kitörése után még az ott élő oroszok is tüntettek a megszállás ellen, de a tüntetések azóta megszűntek, mert Oroszország szisztematikusan megkereste azokat az aktivistákat, akik részt vettek benne és vagy letartóztatta őket, vagy zsarolással, nyomásgyakorlással elérte, többé ne vegyenek részt ilyen megmozdulásokban, mondta a szakértő.

A lakosság fele el is hagyta ezeket a régiókat, és nagyon sokakat pedig erőszakosan elköltöztettek Oroszország területére. Anton Bendarzsevszkij szerint ezek mind szerepet játszanak a területek orosz pacifikálásában. 

Az oroszországi közvéleményről, az otthoni helyzetről azt mondta a szakértő, hogy az orosz médiában a lakosságot fokozatosan átkondicionálják: eddig különleges katonai műveletekről volt szó, ami az ígéret szerint egy gyors műveletet jelentett volna, most viszont már egy elhúzódó konfliktusra készítik fel az embereket.

 

Ukrajnai háború - Nyugati cégek kivonulása Oroszországból
 
Ukrajnai háború - Nyugati cégek kivonulása Oroszországból
 
Moszkva, 2022. június 3. Egy fiatalember gitározik, amint a Moszkvai Művész Színház Iskolájába jelentkezők felvételi vizsgájukra várnak a Starbucks amerikai kávéházlánc egyik bezárt moszkvai üzlete előtt 2022. június 2-án. A Starbucks több más nyugati vállalathoz hasonlóan kivonult az orosz piacról az Ukrajna ellen indított orosz háború elleni tiltakozásul. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
 

Hogy az egyre bővülő veszteségek milyen irányban befolyásolják az állapotokat, arról azt mondta a szakértő, a katonai veszteségek elsősorban a szegényebb, kevésbé urbanizált régiókban jelennek meg, ott pedig még nem éri el az ingerküszöböt a veszteségek száma. Készültek olyan kutatások, amelyek nagyvárosi környezetből - Jekatyerinburg, Szentpétevár, Moszkva - származó, beazonosítható áldozatok számát mérte fel, és kiderült, "elhanyagolható az elhunytak száma". Ha a nagyvárosokban, a középosztáy körében is érezetővé válna, hogy "mekkora árat szed ez a konfliktus", az már elérné a lakosság ingerküszbét, mondta.

Amíg távolról származnak az áldozatok, önmagában nem fogja az orosz közvéleményt a háború ellen fordítani - jelentette ki Anton Bendarzsevszkij. 

És ha még? "Az orosz hatalom már felkészült az elégedetlenségek elfojátásra" - mondta a szakértő, aki szerint a putyini hatalom teljesen leuralta a médiát, "alternatív vélemény nincs", és mivel az erőszakszervezeteket is a Kreml ellenőrzi, és nem várható őlük, hogy átlálljanak, mert lojálisak a hatalomhoz, így bármiféle lakossági ellenállásnak "nem sok lehetősége van". Példának Belaruszt hozta fel, ott is hiába tüntetett a lakosság nagy része, és Lukasenka személyes támogatottsága is "rendkívül alacsony", mégis a "represszív gépezet" használatával el tudta fojtani ezeket a tüntetéseket és hatalmon tudott maradni.