„Klubrádió
A lényeg

Elkezdődött a háború 107. napja

10/06/2022 09:44

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin már Nagy Péter cárhoz hasonlítja magát.

A donyecki szakadárok halálra ítéltek három férfit, két britet és egy marokkóit, akik Mariupolban az ukrán hadseregben harcoltak az oroszok ellen. Az donyecki bábkormány a férfiakat "zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért” ítélte el – írja a Telex.

"Tudvalevő, hogy a genfi ​​egyezmény értelmében a hadifoglyokat mentelmi jog illeti meg, és nem szabad ellenük vádat emelni ellenséges cselekményekben való részvétel miatt. (…) Tehát továbbra is együtt fogunk dolgozni az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy biztosítsuk az ukrán fegyveres erőknél szolgáló és hadifogságban tartott brit állampolgárok szabadon bocsátását” – közölte a brit kormány.

Ukrajnai háborúDonyeck, 2022. június 9. A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/AP
 

– Zelenszkij főtanácsadója szerint az ukrán sereg naponta 100-200 katonát veszít. Luhanszk régió kormányzója szerint az oroszoknak súlyosabbak a veszteségeik, mint az ukránoknak.

Ukrajnai háború
Kijev, 2022. június 9. Fel nem robbant lövedékek egy mezőgazdasági területen Kijev közelében 2022. június 9-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko
Fotó: Natacha Pisarenko
 

– Egy BBC-nek nyilatkozó nyugati tisztségviselő szerint Szeverodonyeck el fog esni, az ukránok viszont kisebb előretörésekről számoltak be csütörtökön.

– Vlagyimir Putyin felkereste a I. (Nagy) Péter cár születésének 350. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatot. Szerinte Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg. Mint mondta, a modern Oroszország feladata is a "visszaszerzés és megerősítés" - számol be az MTI.

Ukrajnai háború
 MTI/AP/Szputnyik Pool/Mihail Klimentyev
Fotó: Mihail Klimentyev