„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti az ellenzéki pártoknak: Itt a lehetőség, srácok, lássuk a kampánykiadásokat

11/05/2022 10:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár a Fidesz-KDNP-től nem számít semmire Ligeti Miklós, a Trancparency International Magyarország jogi igazgatója a korrupció ellen elkötelezett összellenzék pártjaitól elvárja, hogy közzétegyék kampányköltéseik részletes elszámolását.

2022. május 11. Reggeli gyors - részlet 22.05.11. Ligeti Miklós
11:03
00:00

A Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és a Political Capital (PC) nyílt levélben fordult a 2022. április 3-án megtartott országgyűlési választáson országos listát állító pártokhoz, hogy teljes körűen hozzanak nyilvánosságra a kampánykiadásaikkal kapcsolatos minden adatot.

Ligeti Miklós, a Trancparency International Magyarország jogi igazgatója a Klubrádiónak azt mondta, elegendő idő telt el a választások eredményének jogerőre emelkedésétől, a pártoknak ennyi idejük volt arra, hogy a kampánnyal kapcsolatos költéseik részletes elszámolását benyújtsák az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

Ezzel kapcsolatban a nyílt levél írói azt kérik, hogy a választáson induló – nemcsak a mandátumot szerző – pártok hozzák nyilvánosságra minden, a kampánykiadásokról szóló elszámolásukat. Ligeti megjegyezte, hogy bizonyos mértékig a törvény is kötelezi a pártokat, egész pontosan beszámoló közreadására. Azonban a beszámoló "elnagyolt", és semmiképpen sem részletekbemenő, általában egyoldalas dokumentum. Ezek nem bizonyítékkal felérő adatok.

2018-ban a pártok mulasztása miatt még az ÁSZ korlátozott hatékonyságú ellenőrzésének a kockázatát is elkerülhették a kampánypénzekkel visszaélő pártok – áll a levélben.

"Semmi nem kötelezi a pártokat arra, hogy a teljes elszámolást nyilvánosan hozzáférhetővé tegyék, de nem is tiltja azt" – mondta Ligeti. Hozáttette, azt már megszokhattuk, hogy a hatalmon lévő pártok, a Fidesz és a KDNP nem tesz eleget az elvárásoknak, viszont az ellenzéki pártközösség azzal kampányolt, hogy a korrupció ellen mindent elkövetnek. "Itt a lehetőség, srácok! Ha annyira elköteleztétek magatokat a korrupció ellen, akkor kezdjétek magatokon" – mondta.

Hangsúlyozta, nem a politikusok privát adatait szeretnék megszerezni.

A kérést amiatt is indokoltnak tartja Ligeti, hogy az ÁSZ hagyományosan jó kapcsolatot ápol a mindenkori hatalommal, bármely kormányról legyen is szó, és nagyobb birságokat nem sűrűn osztott ki. Az ellenzéki pártok közt a Jobbikra szabott ki fizetési kötelezettséget.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklós
2022.05.11., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre