„Köszönjük,
Reggeli gyors

Magyarázkodott Magyar, miért nem támogatja Ukrajnát, így viszont a kormány álláspontját propagálja

20/06/2024 06:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Daniel Freund komoly kockázatot lát abban, ahogy az ukrán ügyekben, a migrációs politikában és a jogállami kérdésekben obstrukciós politikát fog vinni Orbán.

2024. június 20. Reggeli gyors-részlet (2024.06.20.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:28
00:00

Az Európai Néppárt új magyar tagjai ellenzik fegyverek küldését Ukrajnának – címmel a Politico arra utal, csöbörből vödörbe jutott a Manfréd Weber vezette európai parlamenti képviselőcsoport. Ugyan Magyar Péter elismeri, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez, azonban ehhez segítséget továbbra sem ajánl fel. Az írás arra az apróságra is felhívja a figyelmet, legalábbis a Politico így fogalmaz, hogy a pártcsaládba való belépés után gyakorlatilag pillanatok kérdése volt, hogy ezt az álláspontját kifejtse. Tőle idézi az elhangzottakat: Mi osztjuk a magyar kormány álláspontját, nem fogunk se csapatokat, se fegyvert küldeni Ukrajnának. Újságíróknak úgy fogalmazott: önök jól ismerik Magyarország érzékeny helyzetét abban a háborúban. Magyarék felvétele az EPP-be egyben a KDNP-s Hölvényi kilépését is jelentette, aki a jelenlegi helyzetet úgy írta el, hogy ez az EPP háborús doktrínája. Egyébként az írásban felhívják a figyelmet arra, hogy Hölvényi a Fidesz közös listáján indult az újabb mandátumáért. Az EPP vezető alakjai, mint a volt EB-elnök, Ursula von der Leyen és a frakcióvezető előzetesen kijelentették, hogy csak az léphet be újonnan, aki teljesíti a feltételt, nevezetesen, hogy támogatja Ukrajnát. Manfred Weber, mint ismeretes, épp emiatt még képes volt Budapestre is utazni, hogy meggyőződjön Magyarék hivatalos álláspontjáról, és arról, hogy a feltételnek megfelelnek. Magyar egyébként azzal magyarázta ezt az álláspontot, hogy szerinte az EPP tökéletesen tisztában van Magyarország rendkívüli helyzetével, már ami az oroszok háborúját illeti. Ezért, idézem: "mi minden más formában és eszközzel fogjuk tudni segíteni Ukrajnát." S úgy tűnik, maga a Néppárt valóban így gondolja, mert szóvivője ezt mondta: mindent, amit Magyar Péter mond az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban, felhasználhatja ellene Orbán propagandagépezete.  Szóval világos a számunkra, miért is ilyen körültekintő és óvatos a megfogalmazásaiban.

 
Manfred Weber és Magyar Péter
 
 Tisza Párt/Facebook
 

Ízléstelennek minősítette Daniel Freund, a Zöldek német európai parlamenti képviselője Orbán Viktor uniós mottóját, amelyet utóbbi a július 1-ével kezdődő féléves soros uniós elnökség mérvadó üzenetének szánt: s ami úgy hangzik, Tedd Európát ismét naggyá! Márpedig ez az üzenet egyértelmű utalás Donald Trump még 2016-os kampányából illetve négyéves elnökségének idejéből, s most sem kampányol másképp az ellene indított bűnvádi eljárásban bűnösnek ítélt volt elnök. Daniel Freund közleménye figyelmeztet arra, hogy az ún. MAGA mozgalom érdekérvényesítő igazságszolgáltatást jelképez és a demokrácia ellen intézett támadást. S ennek a mozgalomnak az Orbán által meghirdetett variációja, a MEGA mozgalom egyértelműsíti a maga uniós vízióját: azaz a haladjunk előre az autokrata kormányzást erősítve! Elfogadhatatlan a német politikus számára, hogy az Európai Unió első autokratája töltse be ezt a pozíciót. Senki ne tévedjen afelől, mi lesz az elsődleges célja, még ha a diplomácia nyilván ez kulturáltan is hangzik: a befagyasztott pénzek megszerzése. Félő, hogy visszaél hatalmával – fogalmaz Freund, aki komoly kockázatot lát abban, ahogy az ukrán ügyekben, a migrációs politikában és a jogállami kérdésekben obstrukciós politikát fog vinni Orbán. Ezzel egyi dőben egy petíciót is közzé tett: ne legyen autokrata az EU soros vezetője felszólítással, aláírást gyűjtve. A közlemény felsorolja egyébként mindazokat a kifogásokat, amelyek az uniós források befagyasztásához vezettek: a 7-es cikkelyes eljárás, a jogállami normasértés, az orosz érdekek képviselete, a genderpolitika.

Daniel Freund
 
Daniel Freund
 

Ugyanezzel foglalkozik a Neue Zurich Zeitung is, és minden jel arra utal, hogy a MEGA szlogent és a Rubik-kockát, valamint az elkövetkező magyar elnökség féléves programját bemutató Bóka János európai uniós ügyekért felelős magyar minisztert jól felkészítették az ezzel kapcsolatos kérdések özönére. A trumpi szlogen egyáltalán nem keltett deja vu érzést Orbán Viktorban, mert szerinte egyáltalán nem tudhatjuk, hogy Trump valaha is naggyá akarta volna-e tenni Európát. Az írás megjegyzi, hogy technikailag meg lehetett volna oldani, hogy a magyar kormány ne tölthesse be az elnöki pozíciót, de politikailag ez egy időzített bomba lett volna. Brüsszelben abban reménykednek, hogy Orbán most bebizonyítja, hogy voltaképpen ő hidakat épít, ahogy jellemezni szokta szokatlan politikáját.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.06.20., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit