„Köszönjük,
Reggeli gyors

A New York Times arról, hogy miért szereti Orbán Azahriah-t

17/06/2024 07:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A hétvégi koncertje idején készült interjúban Azahriah elmondta, hogy hízelgő ez rá nézve, ugyanakkor furának érzi és kicsit kényelmetlen is ez neki, mert rajongói többnyire utálják a Fideszt.

2024. június 17. Nemzetközi lapszemle/Csernyánszky Judit 2024.06.17.
04:39
00:00

Sűrűn hozták a nemzetközi sajtóban - így például a Politicóban is - az olasz antifasiszta tiltakozó szabadon engedését, miután európai parlamenti képviselőnek választották Olaszországban, miközben Magyarországon háziőrizetben tartották. A 39 éves Ilaria Salis tanárnő szombaton szabadulhatott több mint egy éves itteni tartózkodás után, miután megválasztásával élhetett azzal a jogával, hogy mentesül a bűntetésvégrehajtás alól. 170 ezren szavaztak rá, elsősorban azért, hogy kiengedjék Magyarországról. Szélsőjobbos tüntetők ellen elkövetett állítólagos verekedés miatt tartóztatták le Budapesten, majd emeltek vádat ellene, mint szélsőbalos szervezet állítólagos tagjaként. Eredetileg 11 éves börtönbüntetést kért rá a magyar ügyészség, s végül májusban házi őrizetbe került.

Beleegyezett a magyar külügyminiszter is végül abba, hogy június 25-ével megkezdődjenek Ukrajnával az uniós csatlakozást előkészítő kormányközi tárgyalások. Erről számol be az Ukrainszkaja Pravda, és forrásként magát Szijjártó Péter Fb-bejegyzését is megemlíti. Itt megosztotta diadalittas örömét, hogy addig kérték Brüsszelt, követelje meg Kijevtől a kárpátaljai magyaroknak kijáró kisebbségi jogokat, míg végül az uniós vezetés belement. Mindezidáig állította, hogy nem elegendőek azok az engedmények, amelyeket az ukrán kormány tett a magyaroknak. Azonban az Európai Bizottság – ahogy az írás fogalmaz - pozitív szóbeli visszajelzés formájában tudatta, hogy Ukrajnában elindultak az európai integrációs reformok, amelyek feltételei voltak a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. Ukrajnával egyidőben Moldovával is hasonló folyamatot indít be Brüsszel.

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz Budapestre érkezett, amolyan villámlátogatásra. Találkozik – legalábbis a mostani forgatókönyv szerint – Sulyok Tamás köztársasági elnökkel, ezenkívül Szijjártóval, és a Mazsihisz vezetőségével – olvashatjuk a Times of Israelben. S a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a hagyományoknak megfelelően koszorút helyez el az Élet fájánál.

Még Orbán Viktor is Azahriah rajongónak vallja magát – foglalkozik a New York Times a 22 éves rapperrel, s azt is bevallja, a cannabis élvhajhászást megéneklő Rampapapam című dala az egyik kedvence. Már csak azért is, mert ez erre kreált videóklippben focizik Bauko Attila.

 
Azahriah
Azahriah Instagram-oldala, https://www.instagram.com/p/Cx5m06LtY0y/?hl=hu
 

A hétvégi koncertje idején készült interjúban Azahriah elmondta, hogy hízelgő ez rá nézve, ugyanakkor furának érzi és kicsit kényelmetlen is ez neki, mert rajongói többnyire utálják a Fideszt. Miközben koncertjére csak arra a bizonyos hétvégire 138 ezren vettek jegyet, addig Orbán az utóbbi időben beszédeit alig pár ezer ember előtt mondja el. Nem véletlenül tették ki Orbán egyik TikTok videójára Azahriah képmását azzal a szöveggel, hogy a jegyek elkeltek. Ötletnek se volt valami jó, de aztán a népek annyira cikizték, hogy Orbán-csapata kisvártatva levette a videóklippet. Tömegpszichózissal magyarázzák a pszichológusok a sztárrapper sikerét. S hogy mi is indította be a sikersorozatot, arról is olvashatnak a NYT igencsak terjedelmes, sok részletre kiterjedő cikkében.

Végül arról, amit a július elsejével kezdődő magyar soros uniós elnökség legfőbb témaköreiről megtudott az Euractive. Úgy tudják, hogy az energiaügyi kérdések, ezen belül a geotermikus energia kerül a középpontba, a második nagy terület a közlekedés lesz, amelyben a utazók jogai kerülnek előtérbe. A harmadik tematikai csoport a környezetvédelem lesz, kifejezetten az egyént érő káros hatások kiszűrése vagy mérséklése érdekében.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.06.17., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit