„Köszönjük
Reggeli gyors

Orbán Viktor elfogadja a NATO Ukrajna-terveit

13/06/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Különféleképpen értelmezik a nemzetközi sajtóban a Jens Stoltenberg és Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

2024. június 13. Reggeli gyors - részlet 24.06.13. Csernyászky Judit lapszemléje
05:39
00:00

Magyarország nem fogja megvétózni a NATO Ukrajnával kapcsolatos döntéseit, cserébe viszont nem vesz részt hazánk az ukrajnai misszióban, nem segíti se pénzzel, se fegyverrel illetve katonai támogatással – összegzi a Fox News a Jens Stoltenberg és Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakat az AP tudósítása alapján.

A látogatás az egy hónap múlva esedékes Washingtonban rendezendő NATO-csúcs előkészítésének része, mivelhogy akkor új, hosszútávú ukrajnai támogatási tervet szándékoznak elfogadni a tagországok. És hogy Orbán ne legyen akadály, jobbnak látta a főtitkár személyesen felkeresni őt, miután a magyar kormányfő a Bukaresti 9-ek, a NATO keleti szárnyának találkozójára sem engedte el a köztársasági elnököt. A terv elfogadásának sürgősségét indokolja, hogy Oroszország frontvonala eléri az 1000 km-t, ahonnan egyre intenzívebben támadja Ukrajna területeit. A Fox News is úgy jellemzi Orbánt, mint aki béketeremtőnek akarja láttatni magát. Ugyanakkor – kifogásolja a Trump-párti csatorna kommentje, hogy a NATO főtitkára nem fejtette ki, hogyan képzelhető el az, NATO-tagként Magyarország nem vesz részt semmilyen ukrajnai küldetésben, miközben elfogadja, nem vétózza az arra vonatkozó irányelveket és műveleteket. Illetve Orbán azt is ígérte, hogy teljesíti a tagságból fakadó kötelezettségeit is. Megjegyzi az írás, a nacionalista magyar kormány tüske a NATO és az EU szemében. Most például visszatartja Mark Rutte leköszönő holland kormányfő személyében az új NATO-főtitkár jelölését. Orbán Putyin leghűségesebb európai barátjaként képes az EU-t és a NATO-t is háborúpártisággal megvádolni.

 
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel
Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA
 

Szinte végeláthatatlan a kettejükről szóló tudósítások sora a nemzetközi sajtóban: ABC News, NBC New York, Sarajevo Times, Ukrinform, a skót Daily Independent, Al Jazeera. A Pravda például azt is kiemeli, hogy Orbán mindezt arra alapozza, hogy a magyar társadalom többségének ez a véleménye, amit most a választások alkalmával meg is erősítettek. A Die Welt viszont már címében is meglepő fordulattal él: Magyarország elfogadta a NATO Ukrajna-tervét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung is épp ellenkező módon kommentálja a történeseket, mint a kormánypárti Magyar Nemzet, amikor azt írja címében, hogy Orbán nem blokkolja a jövőben a NATO döntéseit, s nem áll a NATO útjába. A magyar kormányzati média pedig diadalként írja meg, hogy a NATO azt teszi, amit Orbán diktál neki.

A kínai gazdasági nyomás csökkentése nem tetszik Magyarországnak

Magyarország elítéli az EU által a kínai elektromos autókra kivetett vámokat – írt erről a US News and World Report. Július 1-től a több mint 38%-os büntetővámot szab ki az Európai Bizottság a Kínából importált járművekre. Az írás kiemeli, hogy míg Európa csaknem minden országa igyekszik mérsékelni a kínai gazdasági nyomást, addig a magyar kormány ennek épp az ellenkezőjét teszi. A gazdasági miniszter által kiadott közlemény szerint Brüsszelnek nem büntetnie, hanem támogatnia kellene az európai elektromos autóipart. A lap közli, eddig nem kevesebb, mint 365 milliárd forintot költött a magyar kormány több akkumulátorgyár létesítésére, s elsőként ad otthont Európában a BYD autógyártó óriásnak. Készpénzzel fizetnek a kínaiak cserébe a munkahelyteremtésért, az adókedvezményekért és a külföldi befektetőket vonzó laza szabályozási rendszerért.

Idetartozik David Pressman, az amerikai kereskedelmi kamarában minap elmondott beszéde, amelyben élesen bírálta a magyar kormány Kína-politikáját, amely az országgal kialakított szoros politikai és üzleti kapcsolata révén tulajdonképpen az ország szuverenitásába kerül. Az amerikai nagykövet kifogásolta, hogy ezek az üzleti szerződések nem transzparensek, sok kínai vendégmunkást engednek be az országba, s kíséretükben megjelennek a kínai rendőrök is Magyarországon. Minderről lehet olvasni még a szingapuri The Straits Time-ban is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.06.13., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit