„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Tüntetés , választás, Trump – Hetes ajánló

8/06/2024 14:32

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Mai adásunkban az EP-választásról, az erdélyi magyarokról és Donald Trumpról volt szó, akinek ijesztően jók az esélyei, hogy újra elnök lesz. Bekapcsoltuk a Magyar Péter-féle tüntetésen lévő kollégáinkat is.

2024. június 08. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. június 08., szombat 16:05)
50:45
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

A Hetes stúdióban ezúttal többször bekapcsoltuk a Magyar Péter-féle tüntetésen lévő kollégáinkat. A második órában pedig élőben beszéltük meg a hét eseményeit.

Természetesen végig élő műsort hallhattak, hiszen éppen mellettünk zajlott a Hősök terén és a becsatlakozó Andrássy út egy részén is a Tisza Párt, vagyis Magyar Péter kampányzáró rendezvénye. Már déltől fokozatosan érkezetek az emberek, külsőségeiben is igen grandiózus esemény volt. Selmeci János munkatársunk jelentkezett be a demonstrációról.

Azért van más is a világon, amivel foglalkoztunk:

Szerkesztőnk, Józsa Márta tekintette át a mögöttünk lévő hét hazai kampányeseményeit, amiből azt is sejteni lehetett, hogyan alakulhat vasárnap a választási részvétel, de azt, hogy a közvélemény-kutatók által egyöntetűen prognosztizált  Fidesz-fölény, vagyis a papírforma mennyiben teljesül, nyilván senki nem tudja.

Most sokkal több szó esett az önkormányzatival egy időben tartott európai parlamenti képviselőválasztásról, mint bármikor előtte. A Fidesz, élén Orbán Viktorral végtelenül ki is élezte a kérdést: háború vagy béke a tét, mármint szerinte a Fidesz június 9-i szereplésétől függ a  válasz. Persze ebből egy szó sem igaz, de jól hangzik, azonban László Róberttel, a Political Capital vezető elemzőjével arról váltottunk szót, mekkora a belpolitikai súlya, illetve tétje az EU-s választási eredményeknek.

 
László Róbert
Fotó: Youtube
 

Markó Béla erdélyi író, volt politikus , az RMDSZ egykori alapító elnöke adott interjút nekünk. Annak okán kérdeztük a háborús kormányzati kampányözönről, hogy megelégelte, mennyire Orbán tirádáit követi az erdélyi magyarok többsége, így lassan szembe kerülnek a romániai közvéleménnyel, a románok európai uniós irányultságával. rendhagyó versben fogalmazta meg véleményét a hazugságokról, a néphülyítésről.

A magyar kultúra napja - Erdélyért életműdíjat kapott Szil
 
Markó Béla.
MTI/Kiss Gábor
 

Éleződik a belpolitikai helyzet az Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump már börtönbüntetés elé néz korábbi ügyei miatt, ennek ellenére, vagy mintha annál inkább nő az esély, hogy ismét ő legyen az USA elnöke. Egyesek polgárháborús helyzetről delirálnak, ha Trump mégsem nyer. Csernyánszky Judit erről beszélgetett Kenneth Robertssel, az autokrácia természetét kutató amerikai professzorral.

 
Donald Trump
 
Forrás: Pixabay
 

Így ajánlotta az adást Rózsa Péter műsorvezető: