„Köszönjük,
Reggeli gyors

Sok tornatanár eddig is elméleti testnevelésórát tartott – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

18/06/2024 10:21

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A heti öt testnevelés óra az elmúlt 12 évben nemhogy javította volna a diákok fittségét, hanem még rosszabb eredményeket hozott ki ezen a téren – emlékeztetett Totyik Tamás a Reggeli gyors című műsorban.

2024. június 18. Reggeli gyors-részlet (2024.06.18.) Totyik Tamás
07:18
00:00

Nincs elég tornaterem az iskolákban, a jogalkotás pedig erre nincsen tekintettel, ezért állhat elő olyan paradox helyzet, mint az elméleti testnevelés óra. Mivel korábban megszigorították azoknak az egyesületben sportoló tanulók lehetőségeit, ezért őket is visszaterelték a testnevelés órákba. Ugyanakkor a tornatermek alacsony száma nem újdonság, a pedagógusok eddig sok esetben "elméleti testnevelés órát" tartottak.

"A kollégáim között nagyon sokan olimpiai történetből írattak dolgozatot testnevelésórán, mert nem volt tantermük; kézilabda-mérkőzést vagy focimeccset néztek, mert másra nem volt lehetőségük" – emlékeztetett Totyik Tamás.

 Nem az értelmetlen heti öt testnevelésórát kellett volna erőltetni, hanem kihasználni a lehetőséget a délutáni tömegsportra – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

"Ráadásul, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 12 évben vezették be ezt a heti öt testnevelés órát és a 12 év alatt nem hogy javult volna a tanulók fittségi eredménye, hanem jelentős romlás is tapasztalható, akkor mindent elmond a rendszernek a működéséről".

Azokban az iskolákban, ahol a tornatermek szűkössége vagy hiánya miatt nem lehet szakszerűen megtartani a heti öt testnevelés órát, legyenek elméleti tanórák, például tanítsanak a diákoknak sporttörténetet – ezt javasolta az oktatásirányítás az érintett intézményeknek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Totyik Tamással
2024. június 18., szerda 07:23
Riporter: Dési János