„Klubrádió
Élni jó

Litkai Gergely: Fontos a szülőnek a gyerek jövőjébe vetett hite

5/03/2023 12:15

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista, főszerkesztő, újság- és forgatókönyvíró, a magyar stand up comedy egyik megteremtője. Az Élni jó műsorában elmondta, hogy szerinte a boldog élet titka az önzetlenségben, a mértékletességben és a szelídségben rejlik, és persze fontosak a jó döntések is, amikhez jól jön egy nagy adag szerencse is.

2023. március 04. Élni jó (2023.03.04. Litkai Gergely)
23:23
00:00
A humorista szerint nehéz definíciót adni a jó életre, de ami fontos, hogy próbáljunk kicsit másokért élni. Azt mondja, ha így teszünk, elsősorban magunkért élünk. Egy faj fennmaradásához nagyon fontos az önzetlenség, így tudunk túlélni és továbbörökíteni a génjeinket.

Néha ő is elkeseredik, ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elképzelte, de ilyenkor rájön, hogy a szomorkodás helyett mennyi alternatíva van, amit választhat. Hiszi, ha az ember jó dolgokat tesz, a rossz érzések eltűnnek.

 
Litkai Gergely és Kadarkai Endre
 

A másik "titkos összetevő", hogy mértékletesen osszuk be az erőnket, az energiaforrásainkat. Szerinte mi emberek úgy vagyunk megalkotva, hogy ami hétfőn jó volt, az kedden már nem lesz elég. Azért, hogy ezt a lavinaszerű állapotot megakadályozzuk, fontos, hogy az aranyközépúton járjunk.

Kiemelte még a szelídséget is, ahogy Jézus vagy Arisztotelész fogalmazott. Nem állítja, hogy ez könnyű, és neki sem mindig sikerül, de megkönnyíti az életet, ha így közeledünk a többi emberhez. Azt mondja, kevés olyan valódi konfliktus van egy életben, ami megéri azt, hogy a másikat megalázzuk, vagy kellemetlen helyzetbe hozzuk.

Végezetül próbáljunk meg minél többet megérteni a minket körülvevő csodálatos, sokrétű, változékony, de mégis ennyire állandó világból, mert annál jobban fogunk szeretni élni.

Hiába imád Excel-táblákat vezetni, nem hiszi, hogy az életet meg lehetne tervezni. Volt egy elképzelése, hogyan szeretne élni, ezért az adott helyzetben meg tudta hozni a megfelelő döntést. Vannak olyanok, akik mindent megterveznek, ilyen út is létezik, ő nem ezt követi.

Vallja, hogy nem attól kudarc valakinek az élete, mert az valóban kudarc, hiszen ilyen nincs, jó dolgok mindenkivel történnek; hanem attól, hogy egyesek kudarcnak élik meg az életüket. Az életszemléletünket sok minden alakítja, kell a szerencse is, de meghatározó, hogy lettünk kondicionálva, ki segített az úton.

Ezért is nagy a jelentősége a szülőnek a gyerek jövőjébe vetett hite, a saját gyerekeiben is azt erősíti, hogy hisz bennük. Nagyon hálás a saját szüleinek is, mert mindig hittek benne, hogy jó döntést hozott.

Boldog, hogy új életet tudott kezdeni, és a volt, illetve a mostani feleségével is jól kijönnek. Egy humoristánál nem könnyű feladat, hogy a munkáját egyensúlyba tudja hozni a magánéletével, de úgy érzi, a mostani élete közelít ahhoz, amit elképzelt.

A beszélgetés nemcsak meghallgatható, de meg is tekinthető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:

Élni jó
2023.március 4. szombat 12:05
Műsorvezető: Kadarkai Endre