„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: Bármit be lehet takarni a nemzetbiztonsági lepedővel

18/04/2023 11:35

| Szerző: Klubráió/Lőrincz Csaba

Nem tudni, miért nemzetbiztonsági kérdés az, hogy ki adja a széket és az asztalt, hiszen nem a beléptetési kódot akarja megszerezni a Transparency – mondta Ligeti Miklós a Postapalota bebútorozásával kapcsolatban.

2023. április 18. Reggeli gyors - részlet 22.01.19. Ligeti Miklós
12:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Transparency International szerint a jegybank cége, az MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzés nélkül bútoroztatta be a Buda Palotát, vagyis az egykori Postapalotát nem kevesebb mint 2,4 milliárd forintért. Az Európai Bizottság pedig vizsgálatot indított az ügyben.

"Az Európai Bizottság a 35 éves autópálya- és az ugyancsak 35 évre szóló hulladékkoncessziót is vizsgálja a Transparency International jelentése alapján" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója hozzátette, a bútorbeszerzés ugyan a legkisebb összegű, de részben ezért abben az esetben könnyebb kérdéseket feltenni, ahogy azt már meg is tette a bizottság.

A jegybank a bútorbeszerzéssel a jegybankelnök fiának egyik barátjának, Somlai Bálintnak cégét, a Raw Developmentet bízta meg. A bútorok pedig részben a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek. "A megrendelő MNB-Ingatlan Kft. arra hivatkozva vonta ki magát a közbeszerzési törvény hatálya alól, hogy nem végez olyan közfeladatokat, amely miatt közbeszerzési kötelezettség vonatkozna rá" – mondta Ligeti. Ezek után részletezte a bútorvásárlás körülményeit.

Azt, hogy mennyire indokolt a palota bebútorozására költött összeg, Ligeti szerint soha nem tudjuk meg, mert – akárcsak a koncessziós ügyek részleteit – nemzetbiztonsági titoknak nyilvánították. "Nem tudni, hogy miért nemzetbiztonsági kérdés az, hogy ki adja a széket és az asztalt, hiszen nem a biztonsági beléptetési kódot és nem zárszekrények kulcsát akarja megszerezni a Transparency" – mondta, hozzátéve, ha valamit a kormány kínosnak ítél, arra előszeretettel ráhúzza a ezt a "nemzetbiztonsági lepedőt". Hangsúlyozta, ilyen szinten bármit is nemzetbiztonságinak nyilvánítani törvénysértő, mert indokolatlan.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.04.18., kedd 7:43
Riporter: Dési János