„Támogassa
A lényeg

Újabb 20 festményt vesz az MNB

10/01/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

A jegybank újabb műalkotások beszerzésére írt ki pályázatot. Az MNB által eredetileg 121 millió forintra becsült projektet végül 82 millióért ítélték oda.

A Matolcsy György-vezette pénzintézet Szentpétery Ádám alkotásaiból vásárol be – írja a hvg.hu. Az alkotó 20 festményét szerzi be. 

A portál cikkéből kiderül, hogy a leszállításukban a VILTIN Művészeti Szolgáltató Kft. a partner. A VILTIN 82 millió forintot kap a festményekért. Az MNB eredetileg 121 millióra becsülte a projekt árát.

Magát a tendert az uniós közbeszerzési értesítőben nem hirdették meg, mert a kiszemelt alkotásokat kizárólag az ajánlattételre felkért cég értékesítheti. A festményvásárlásra a felek tavaly december 21-én szerződtek le.

A jegybank imád dekorálni, emlékezetes, hogy korábban 667 millióért rendeltek gigantikus állatszobrokat a Magyar Telekom korábbi, Krisztina körúti székházához, további 326 milliót költöttek két másik szoborra a megújuló Postapalotába és 23 millió forintért négy gyapjúszőnyeget is vettek, ami Matolcsy György szerint nem számított soknak értük.