„Támogassa
A lényeg

Az MNB bútorbeszerzését is vizsgálja az EB

17/04/2023 17:08

| Szerző: Klubrádió

A Transparency International szerint az MNB megkerülte a közbeszerzési törvényt. A feladatot elvállaló cég 2,4 milliárd forintot kaszált.

Az autópálya- és hulladékkoncesszió mellett az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bútorbeszerzéseit is – írja a Szabad Európa, felidézve, hogy a bizottsághoz még 2021-ben fordult a Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezet.

A Transparency International beszámolója szerint a jegybank cége, az MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzés nélkül bútoroztatta be a Buda Palotát, vagyis az egykori Postapalotát. A jegybank a civil szervezet felvetése ellen azzal érvelt, hogy cégük nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, hiszen jogelődjéről is ezt állapította meg korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság. A Transparency ezzel nem ért egyet.

A lap cikke szerint az MNB-Ingatlan Kft. a nemzeti képzőművészeti örökség védelme érdekében történű műtárgybeszerzéssel részben közérdekű tevékenységet folytat – vagyis ajánlatkérőnek minősül, így a bútorbeszerzéssel törvénytelenül kerülte meg a közbeszerzési szabályokat.

A jegybank a bútorbeszerzéssel a jegybankelnök fiának egyik barátjának, Somlai Bálintnak cégét, a Raw Developmentet bízta meg, a feladatot a cég 2,4 milliárd forintért vállalta el. A bútorok pedig részben a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek.

Nem az első eset, amikor a jegybank nagyvonalúan vásárol be magának. Korábban arról számoltunk be, jegybank műalkotások beszerzésére is kiírt pályázatot.