„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: Alkotmányos katasztrófa a veszélyhelyzetek fenntartása

9/04/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azt hogy a kormány ennyi ideig, valódi szükség nélkül és megbocsátottan fenntarthat veszélyhelyzeteket, "alkotmányos katasztrófának" nevezte Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

2024. április 09. Reggeli gyors - részlet 24.04.09. Ligeti Miklós
09:33
00:00

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja, írta hétfőn az MTI.

"Az a helyzet, hogy én már évek óta nem tartom figyelemmel, milyen veszélyhelyzetek vannak érvényben. Az biztos, hogy valami óriási veszélyek vannak, ezek közül a legdurvább nyílván az a háborús veszélyhelyzet lehet, amelyik egyébként nem háborúra vonatkozik, hanem különleges katonai műveletre" – ironizált a Reggeli gyors keddi adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy maga Orbán Viktor is így nevezte az orosz-ukrán háborút januárban. "Ennek ellenére a veszélyhelyzet, amit folyamatosan fenntart a kormány, az erre a bizonyos katonai akcióra vonatkozik. A lényeg természetesen változatlan, mindegy, hogy ezt a tömeges bevándorlással, a járványveszéllyel, vagy a háborúval hozzuk összefüggésbe, a kormány még kényelmesebbre vette a saját mozgásszabadságát, bármit, bármikor elintézhet, akár rendeleti úton is. Bár ezzel a felhatalmazással nem él olyan gyakran, mint az elmúlt években, amikor a járvány miatt erre szükség volt" – foglalta össze.

"Minden rendszer legitimitása abból fakad külső értelemben, hogy elfogadják-e a működését" – vázolta egyszerűsítve a helyzetet. Hangsúlyozta azonban, "a saját szabályait állandóan és masszívan semmibe vevő Orbán-rendszer évtizednyi időn át úgy alkotott jogszabályokat, hogy bár magának előírta, kötelező erről társadalmi konzultációt folytatni, de soha nem csinált ilyet. Ezeket mindenki Magyarországon kívül és belül érvényesnek elfogadta." Azt is hozzátette, hogy az unió jogállamisággal kapcsolatos feltételeire válaszul a kormány megújította konzultációs ígéretét. Ezt most csinálja is a kormány, hiszen kikerülnek a módosítások a kormány honlapjára, de valódi konzultáció továbbra sincs, a gyakran 40 oldalas tervezetek indoklása, mindössze 4 sor, amiből aligha lehet kikövetkeztetni Ligeti szerint, hogy "mire gondolt a költő".

Azt hogy a kormány ennyi ideig, valódi szükség nélkül és megbocsátottan fenntarthat veszélyhelyzeteket, "alkotmányos katasztrófának" nevezte Ligeti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.04.09., kedd 7:45
Riporter: Dési János