„Klubrádió
A lényeg

Újabb félig évig megtartaná a "háborús veszélyhelyzetet" a kormány

21/02/2024 19:20

| Szerző: Klubrádió

A Parlament kétharmados többsége dönt majd a hosszabbításról a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakban.

"Annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot" – a két éve kezdődött háború mellett ezzel indokolja az Orbán-kormány a különleges jogrend, a háborús veszélyhelyzetet újabb fél éves meghosszabbítását.

A kormany.hu-ra szerdán felkerült igazságügyi minisztériumi törvényjavaslat-tervezet jó előre gondoskodik a hosszabbításról, hiszen a tavaly novemberben megszavazott szintén 180 napos módosítás majd csak május 23-án jár le, onnantól tolnák ki a veszélyhelyzetet egészen november 19-ig.

A hosszabbítással már két és fél évesre biztosan elnyúlik a háborús veszélyhelyzet, amely egyike az Alaptörvényben rögzített különleges jogrendi kategóriáknak. Jogilag speciális körülmények érvényesek: kisebb-nagyobb mértékben rendszerszinten változik meg az állam működése és jelentősen kibővül a kormány jogköre: kormányrendeletekkel hatályos törvények rendelkezései átmenetileg felülírhatók, sőt alapvető jogok is felfüggeszthetők.

A hvg.hu felhívta a figyelmet arra, hogy mióta fennáll ez a háborús veszélyhelyzet, az Orbán-kormány aktívan él is a felhatalmazás jelentette rendeleti kormányzás jogi lehetőségével. Ennek megfelelően Orbán Viktor és kormánya az elmúlt lassan két évben a háborúra hivatkozva egyre gyakrabban kormányrendeletekkel írt át törvényeket, hirdet ki a veszélyhelyzeti döntéseket.

(Kiemelt kép: Nézőpont/Facebook)