„Klubrádió
Reggeli gyors

Lesz itt még Orbán nélküli világ, de erről a magyaroknak kell dönteniük

11/05/2020 08:08

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Tudvalevő, hogy Orbán barátainak zsebében landoltak az uniós pénzek, s ez a helyzet a továbbiakban fenntarthatatlan. Az oligarcháknak átcsúsztatott pénzből gyakorlatilag az EU támogatja Orbán politikai rendszerét. De azt sem lehet, hogy miattuk az unió nem támogassa az országot – mondta Sophie in’t Veld holland európai parlamenti képviselő. Vera Jourová uniós biztos pedig arról beszélt, szorosan követik a magyarországi koronavírus-féle rendeleti kormányzást, azt, hogy a veszély elmúltával, mit lép Orbán Viktor miniszterelnök. Külföldi lapszemle.

2020. május 11. Reggeli gyors-részlet/ Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit 2020.05.11.
04:52
00:00

Hét repülőgépnyi szállítmány érkezett szombaton Kínából Budapestre – számol be a Xinhua kínai hírügynökség. Ezúttal 5,5 millió szájmaszk, 600 betegellenőrző monitor, 80 lélegeztető gép és sok-sok védőfelszerelés. Egyetlen napra sem áll le a magyar-kínai légifolyosó, amíg szükség lesz a felszerelésekre, azok folyamatosan érkeznek – idézte Szijjártó Pétert a kínai forrás.

Koronavírus - Védőmaszkot küldött a Kínai Vasút Budapestr
 
Archív/A Wizz Air légitársaság repülőgépe érkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre, fedélzetén a Kínai Vasút által a Magyar Államvasutaknak küldött 200 ezer védőmaszkból álló adományával 2020. április 8-án. MTI/Kovács Tamás
 
 

A sarló-kalapácsos zászlóval a fejlécben megjelenő Donbassz Szevódnya (Donbasz MA) portálról csak egy-egy mondatot idéznénk, miszerint a koronavírus leple alatt Magyarország előkészíti a talajt Kárpátalja kiléptetéséhez Ukrajna fennhatósága alól. Ezt a Donyeck Népköztársaság Népi Miliciájának a szóvivője jelentette be. Kijelentését leginkább arra alapozza, hogy Magyarország évente 3 milliárd forinttal támogatja a határon túli kisebbsége oktatási és kulturális életét, megkönnyítette az ukrajnai magyarok útlevélhez és a magyarországi munkavállaláshoz jutásának feltételeit. Most pedig nagy mennyiségben küld a térségbe a magyar kormány a koronavírus elleni védekezéshez szükséges felszereléseket.

Várjuk meg, hogyan szavaznak róla legközelebb

Nem kell meggyőznie arról, hogy Orbán Viktor nem demokrata, hanem autokrata – jelentette ki Sophie in’t Veld holland európai parlamenti képviselő, a liberális frakció tagja a BBC Hard Talk műsorában. Régóta jogállami válság van Magyarországon, egy egészséges parlamentáris demokráciában a rendkívüli intézkedésekről is a parlament hoz döntéseket, de Budapesten nem ez a helyzet.

Stephen Sackur műsorvezető a parlament megbénításától kezdve a Human Rights Watch legfrissebb jelentéséig minden érvet felhozott arra, hogy bizonyítsa, cselekvésképtelen Orbán Viktorral szemben Brüsszel. A Human Rights Watch jelentéséből azt emelte ki, hogy a most elfogadott felhatalmazási törvény nem más, mint biankó csekk az autokrata rendszerhez.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. MTI/Kovács Tamás
 

Sackur még Kovács Zoltánt is elrettentő példaként hozta fel, akivel nagyjából egy hete készített hasonló interjút, amelyben a nemzetközi kapcsolatokért felelős magyar szóvivő simán kijelentette, hogy Brüsszelben a liberális demokrata politikusoknak gőzük sincs, mi zajlik Magyarországon, de igazából a kormányt ez már nem is érdekli.

A holland politikus ugyanakkor jelezte, hogy tudvalevő, hogy Orbán barátainak zsebében landoltak az uniós pénzek, s ez a helyzet a továbbiakban fenntarthatatlan. S az oligarcháknak átcsúsztatott pénzből gyakorlatilag az Unió támogatja Orbán politikai rendszerét. De azt sem lehet, hogy miattuk nem támogatják az országot. Hangsúlyozta: lesz még poszt-Orbán éra, várjuk meg, az emberek hogyan szavaznak legközelebb róla. Ezzel mintegy értésre adta a holland képviselő, hogy a magyar állampolgároknak, és nem az Uniónak kell dönteni az adott politikai rendszerről.

Megvárják, mit lép Orbán a veszély elmúltával

Vera Jourová uniós biztos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, szorosan követik a magyarországi koronavírus-féle rendeleti kormányzást, azt, hogy a veszély elmúltával, mit lép Orbán Viktor miniszterelnök, aki viszont megint arra panaszkodott legutóbb Brüsszelt figyelmeztetve, hogy az EU kettős mércével mér. Levelet is írt az Európai Néppártnak, amelyben Jourovát idézve jelzi is, hogy Magyarország nem sérti meg ezzel a felhatalmazási törvénnyel az uniós jogszabályokat. Az EPP várható lépésről nem ír a lap.

Madárinfluenza több tucat gazdaságban

Az orosz nyelvű Mjásznoj Expert húsipari szaklap arról adott hírt, hogy több mint 60 magyar farmon talált az Állatok Nemzetközi Egészségvédelmi Szervezete H5N8, azaz madárinfluenzával fertőzött háztáji állományt. Ez az adat április 2. felétől május 2-ig tartó időszakra vonatkozik. A cikk megjegyzi, hogy tavaly december óta terjed a fertőzés, akkor éppen Németországban mutatták ki. Ugyanakkor nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a sertésállományt is megfertőzi, de azért azt is, eddig nem mutatták ki, hogy a madárinfluenza vírusa emberre is átterjedt volna.

Bajban a kölcsönzött munkások

A bolgár Novinite portál számolt be arról, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár négyezer dolgozója fizetett szabadságát tölti, azonban a Suzukinál a kölcsönzött munkavállalókra hétfőtől nem tartanak igényt, és mivel a Suzuki nem közvetlenül velük szerződött, ezért nem fizetnek nekik semmit. A portál adatai szerint az autóiparban körülbelül 170 ezer kölcsönzött munkavállalót tartanak nyilván. A munkaerő kölcsönző cégek egy hónapnál aligha tudnak többet fizetni a velük szerződésben állóknak.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. május 11., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit