„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lendvai Pál: Ilyen tagokkal papírtigris az EU

16/12/2020 20:22

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az Unió túlságosan, túl gyorsan bővült, persze így is jobb, mint a semmi. Közben Európa talán legdörzsöltebb és legcinikusabb politikusa kijátssza.

2020. december 16. Megbeszéljük - részlet 20.12.16. Lendvai Pál
14:20
00:00

Paul Lendvai Bécsben élő, nagy tekintélyű újságíró, publicista úgy véli, hogy a magyarországi, lengyelországi választásokig az Európai Unió nem büntet, nem szankcionál. Gyakorlatilag elsikkaszthatják a támogatásokat azok, akik eddig is tették, visszaélhetnek a helyzetükkel. Ugyanis az Európai Bíróság köztudottan lassan dönt. Abban, hogy ez a helyzet kialakulhatott, nagy szerepe van Angela Merkelnek, aki kancellári pályafutása végéhez közeledve melankolikus érdeklődéssel nézi, hogy mi történik. Közben Orbán Viktor, aki Merkel után talán a legtöbb trükköt ismeri, kijátssza, hogy az EU lassú, és nem ilyen helyzetre hozták létre. Orbánt a legdörzsöltebb, legcinikusabb politikusok közé sorolja Lendvai Pál.

Azt a véleményét fejtette ki Megbeszéljük című műsorunkban, hogy az Európai Unió bővítése túl nagy mértékű, és túl gyors volt, amikor Magyarország is bekerült. A belső viszonyokat, szabályokat kellett volna előbb rendezni.

Külön kiemelte az Európai Parlamentben a kereszténydemokraták szerepét, akik iskolapéldáját mutatták az opportunizmusnak. A vezető német politikusok tudják, hogyan beszél, ír róluk a Fidesz, de úgy látszik, hogy a döntéseikben ez nem játszik szerepet. Ebben egyébként Deutsch Tamás ügye a nevetségesség kategóriájába tartozik.

Lendvai Pál véleménye mindennek ellenére az, hogy az EU jobb, mint a semmi. Igaz, hogy az új tagokkal papírtigris, vagy nevezhetjük fogatlan oroszlánnak is, de mégis van egy visszafogó szerepe. Olyasmi, ami Belaruszban történik, azért itt nem történhetne meg. Bár az elgondolkodtató, hogy innen nem lehet kizárni senkit, innen csak kilépni lehet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.12.16. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György