„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU nem nyerhet választást az ellenzéknek

15/12/2020 09:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Unió nem győzelemben és vereségben gondolkodik. Nem Orbán Viktor megregulázása volt a cél, hanem morális szabályok elfogadása a jogállamról, és az sikerült.

2020. december 15. Reggeli gyors - részlet 20.12.15. Nemes Gábor
00:00
00:00

Orbánok jönnek-mennek, de Magyarország és Európa marad, a járvány marad, mint ahogy más problémák is. A prioritás az Unió egyben tartása volt a tagállami vezetők számára. Nem arra találták ki, az EU-t, hogy a magyar ellenzék számára választást nyerjen. Így magyarázta Nemes Gábor külpolitikai újságíró, a brüsszeli politika jó ismerője, hogy miként érdemes értelmezni a jogállamisággal kapcsolatos megállapodást, politikai nyilatkozatot.

Emlékeztetett arra, hogy a Tanács nem nyúlt a jogállami rendelet szövegéhez, abból semmi sem került ki, amikor sokak szerint "felvizezte".  Annyi történt, hogy a magyar és lengyel vétófenyegetés miatt valamennyi haladékot adtak, és szűkítettek a jogállami követelmények be nem tartásáért kiszabható pénzügyi szankciók körén. Ám most lép be a folyamatba ismét az Európai Parlament, amely eddig is következetes volt, és szigorúbb feltételeket akart elérni. Szerdán is kritikus állásfoglalásra lehet számítani. De bármilyen szigorú szabályokban állapodnak is meg, semmit sem érnek, ha nem alkalmazzák azokat. Tehát a gyakorlat fogja megmutatni, hogy mit ért a jogállamiság normáinak követelése és a vétófenyegetés. Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy a végrehajtás pedig egy harmadik kézben, az Európai Bizottság kezében van.

Nemes Gábor még egy fontos momentumra hívta fel a figyelmet. A magyar kormány természetesen az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, ahol sokáig elhúzódhat a döntési folyamat. Azonban januártól kezdve a bűnöket felírják. A bíróság döntése nem nagyon lehet kétséges, s ha megszületik, akkor a bűnökért fizetni kell.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.12.15. 06:00
Műsorvezető: Dési János