„Klubrádió
Megbeszéljük...

Donáth Anna: Hirtelen nem fog belebukni Orbán, de...

15/12/2020 20:06

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az Európai Parlament még nem volt ennyire magabiztos. Új eszközt sikerült találni a közösség normáinak betartatására.

2020. december 15. Megbeszéljük - részlet 20.12.15. Donáth Anna
16:03
00:00

A jogállamiság védelme győzelem, szinte mindenki számára. Európának is, mert hangsúlyt kapnak a normák, és a magyaroknak is, mert továbbra is érkeznek uniós támogatások. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy az ősszel elfogadott szöveg, amelyben az EP és a Tanács megállapodott, egyáltalán nem változott. Az alkalmazását valamelyest kitolták, ez történt.

Mire lesz jó az új feltételrendszer? Nos arra, hogy egy új eszközt adjon az EU kezébe. Ez nem jelenti azt, hogy a kötelezettségszegési, vagy a 7-es cikkely szerinti eljárást, mint lehetséges megoldást, a kukába kellene dobni. Ez az új eszköz kiegészíti az említetteket. A pénzre, a támogatásokra koncentrál, ám azt látni kell, hogy Orbán Viktor uniós pénzzel a zsebében volt képes leépíteni a jogállamot. Tehát az, hogy a jogállamisági mechanizmusban a támogatások felhasználását és a visszaéléseket vizsgálják majd, újabb féket jelent. Januártól már nem lehetne olyan törvényeket meghozni Magyarországon, mint például a bírák nyugdíjazásáról szóló, vagy a Kúria elnökének kinevezéséről szóló jogszabály. Ha Polt Péter nem hajlandó vizsgálni valamit, akkor megteszik az EU megfelelő intézményei. Szinte minden ilyen magyar szabálynak, főleg a személyre szabott törvényeknek vannak jogállamisági lábai.

Viszont vannak olyan ügyek, amelyek megoldására nem ez az eszköz lesz alkalmas. Például a CEU elüldözése ilyen. De arra volt más eszköz, csak mire a bíróság döntött, az egyetem Bécsbe költözött. Vagy a roma gyerekek szegregált oktatásának ügye, ami 2017 óta húzódik. De ilyen a Klubrádió frekvenciaengedélye is. Donáth Anna elmondta megbeszéljük című műsorunkban, hogy ez már az Európai Bizottság napirendjén van. Nem úgy, mint egyedi probléma, hanem úgy, mint a médiahatóság működésének rendszerszerű hibáját jelző eklatáns példa.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.12.15.16:00
Műsorvezető: Bolgár György