„Klubrádió
Megbeszéljük...

Leléptek a járdáról egy kata-tüntetésen, 75-85 ezres bírságot kaptak

5/08/2022 18:52

| Szerző: Klubrádió

Betelefonált a Megbeszéljük adásába három tüntető, akit a kata szigorítása, lényegében megszüntetése elleni tüntetések egyikén bírságoltak meg 75-85 ezer forintra, mert leléptek a járdáról villogó zöld jelzésnél, és "akadályozták a közlekedést". Reagált az ügyükre Varju László parlamenti képviselő is.

2022. augusztus 05. BoB - Best of Bolgár (2022.08.05. Megbüntetett demonstrálók)
10:39
00:00

Hárman telefonáltak be Bolgár Györgyhöz pénteki adásba, és elmondták: a múlt héten voltak tüntetni, a rendőrök feloszlatták a demonstrációt, majd most csütörtökön megkapták a bírságot 75-85 ezer forintról, amiért „áthaladtak a zebrán”. Azért telefonáltak, mert nagyon aránytalannak érzik a büntetést.

A tüntetés engedélyezett volt, de utána spontán folytatták, a Kossuth térről indultak el az Oktogon irányába. A rendőrök körbezárták őket, majd felszólították a demonstrálókat, hogy menjenek fel a járdára. Elsőre mindenki eleget tett a felszólításnak, elhagyták az úttestet, és már a járdán igazoltatták őket – ismertették.

Miután elhagyták az úttestest és megvolt az igazoltatás, egyesével átküldték őket a rendőrsorfalon túlra, és az Oktogonnál nagyjából 200 ember nem fért már el a járdán, leszorultak a zebrára. Azért kapták a büntetést, mert a villogó zöld jelzés ellenére nem tértek vissza a járdára, amivel „súlyosan akadályozták a forgalmat, az autósoknak akár 5-10 másodpercet is várniuk kellett a továbbhaladásra”. Egyikük úgy tudja, legalább hét embert bírságoltak meg.

Csütörtökön beszéltek a TASZ jogászával, aki elmondta nekik, hogy nyolc napig meghallgatást kérhetnek a rendőrségtől, és ha nem változtatnak a szabálysértési határozaton, akkor mehetnek tovább a bíróságra.

Természetesen ezzel együtt is kimennek legközelebb tüntetni, mint mondták, az az eset üzenete, hogy „ilyen pitiáner módszerekkel nem lehet az embereket megfélemlíteni, alkotmányos alapjogaik gyakorlásától elrettenteni”. Egyikük azt is elmondta, hogy a kerületi rendőrök felszólították őket, hogy bírságot kapnak, ha nem tartják be, amit kérnek, ennek eleget tettek, majd odalépett egy készenlétis rendőr, aki azzal kezdte, hogy eljárást indítanak ellenük és súlyos pénzbüntetés lesz a vége.

Az is kiderült, hogy 150 ezer forint lehetett volna a maximális bírság.

 Képünk illusztráció egy kata-szigorítás miatti tüntetésről (2022. 07. 13., Nyugati tér, fotó: Klubrádió) 
 

Varju László, a DK országgyűlési képviselője is reagált az ügyre, azt mondta, a pártja is igyekszik segíteni, volt olyan tüntető, akinek kifizették a bírságát. Mindannyian büntetés alatt állunk – mondta –, hozzátéve, hogy Kövér László házelnök nemrég őket büntette meg a Parlamentben, mert „nem tetszett neki valami”. A „zsarnok arroganciája” mindenre kiterjed, meg akarja őket félemlíteni. Szerinte igazuk van a betelefonálóknak, ezt nem szabad hagyni, civil kurázsira és egymás segítésére van szükség.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. augusztus 05., péntek 16:10
Műsorvezető: Bolgár György