„Klubrádió
A lényeg

A megemelt rezsi- és üzemanyagárak miatt már ősszel bezárhatnak a szociális intézmények

1/08/2022 09:01

| Szerző: Klubrádió

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – hívja fel az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levele. "A megoldás az lehet, ha a szociális terület visszakerülne a kedvezményezett kategóriákba, vagy az állam plusz támogatást adna az ágazatban érintetteknek" – nyilatkozta a Klubrádiónak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

Az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a megemelkedő áram és gázszámlák gyakorlatilag működésképtelenné teszik őket – figyelmeztetnek a szakemberek.

A 3Sz levelet aláíró vezetője, Szoboszlai Katalin és a SzMME elnöke, Meleg Sándor megemlíti, hogy bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok, valamint család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival egyeztettek az utóbbi napokban, ezen beszélgetések alapján pedig egyértelmű, hogy a szociális szakma sem ebben az évben, sem a 2023-as elfogadott költségvetésben nem látja a megemelkedő kiadások fedezetét. Beláthatatlan következményei lesznek annak is, ha a falu- és tanyagondnokok, a segítő szolgálatok munkatársai vagy az utcai szociális munkát végzők nem tudnak eljutni autóikkal, kisbuszaikkal azokra a helyekre, ahol jelenleg rendszeresen megjelennek és a rászorulók számítanak a segítségükre – írja a Népszava.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót. Mindezekre tekintettel azt kérik a szakmai szervezetek a korábbi szociális, ma gondoskodáspolitikai államtitkártól, hogy ezekről a kérdésekről egyeztessenek velük, de addig is feleljenek három kérdésükre. Egyrészt tudni szeretnék, hogy végez-e hozzájuk hasonlóan valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag áremelés szociális ellátókra gyakorolt hatásairól? Másrészt választ várnak arra is, hogy tervez-e a kormány bármit, ami jobb helyzetbe hozná a szolgáltatókat, és végül, hogy ha közülük valóban csődbe megy valamelyik, mi lesz a sorsa azoknak az embereknek, akiket eddig ők láttak el? 

Az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége szombaton nyílt levélben fordult a kormányhoz. Azt írták, nemcsak azzal kell megküzdeniük, hogy nő a rezsijük és nőnek az üzemanyagköltségeik, hanem attól is tartanak, az emberektől kevesebb támogatást kapnak majd, hiszen nekik is nőnek a kiadásaik.

Azok se tudnak ezentúl hatósági áron tankolni, akik mozgáskorlátozottak szállításával foglalkoznak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szintén arra kérte a kormányt, maradjon a hatósági ár a mozgáskorlátozott embereket szállító szervezetek és intézmények számára írja a Telex.

Az RTL megkeresésére a Technológiai és Ipari minisztérium azt közölte, "amíg a szankciók tartanak, addig a kormány elsősorban a családok támogatását tudja garantálni”.

2022. augusztus 01. A lényeg - 22.08.01. Meleg Sándor
01:08
00:00

"A megoldás az lehet, ha a szociális terület visszakerülne a kedvezményezett kategóriákba, vagy az állam plusz támogatást adna az ágazatban érintetteknek" – nyilatkozta a Klubrádiónak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.