„Klubrádió
Bonyolult dolgok

Lehet-e fejlődni növekedés nélkül?

29/07/2021 17:31

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

A Bonyolult dolgokban egy aktuális ökológiai-közgazdaságtani kérdéssel foglalkozunk, a nemnövekedéssel. Ez egy politikai, gazdasági és társadalmi mozgalom, melynek alapját környezetvédelmi, fogyasztásellenes és anti-kapitalista eszmék alkotják. Lehetséges-e növelni a boldogságot a fogyasztás növelése nélkül igazságosabb elosztással?

Lehet-e fejlődni növekedés nélkül? Hogyan segíthet a növekedés megállítása a bolygón és az embereken? Lehet-e élni heti 15 óra munkával? Miért fontos, és hogyan lehet megállítani a túlfogyasztást? Mennyi embernek kellene változtatni a hozzáállásán ahhoz, hogy az egész fogyasztásra épülő világ megváltozzon?

dr. Köves Alexandra
 
dr. Köves Alexandra
 

Köves Alexandra ökológiai közgazdásznak, a nemnövekedés, azaz a degrowth egyik hazai kutatójának tesszük fel ezeket a kérdéseket a mai Bonyolult dolgokban. Ő már visszatérő vendég a Klubrádióban, 2020-ban az egyik Reggeli személyben beszélgetett vele Para-Kovács Imre, hogy mi is tekinthető fejlődésnek. 

Ha addig is szeretne utánaolvasni a nemnövekedésnek, olvassa el a vonatkozó Wikipédia szócikket vagy ajánljuk vendégünk nyilatkozatát a 444-en.

Címlapi kép: Flickr

Bonyolult dolgok
2021. július 29. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina