„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

A fordulatok éve lesz 2019

28/01/2019 14:59

| Szerző: Klubrádió

Lassul a növekedés üteme, megváltozhat az MNB monetáris politikája, ősszel elmozdulhat az ország a bóvli kategória közeléből. Erre számítanak az Equilor elemzői.

2019. január 28. Vállalkozók Klubja 19.01.28. Equilor
19:36
00:00

Tavaly igazán lendületesen nőtt a magyar GDP, azonban idén ez már nem lesz így. Lassul a növekedés üteme, bár még így is meghaladja majd a 3 százalékot. Így számol az Equilor Befektetési Zrt. Török Lajos vezető elemző azt mondja a hajtóerő most is a belső fogyasztás lehet, ugyanis az elmúlt időszakban negyedévente 2-3 százalékkal nőtt a háztartások vagyona.

Az elemző szerint egy olyan méretű sztrájk, mint amilyen most folyik az Audi Hungáriánál, nincs igazán hatással a GDP-re. Más lenne a helyzet, ha hónapokig nem vennék fel a munkát, vagy minden autógyár leállna több napra. Az már befolyásolná a makroadatokat is.

Idén megváltozhat a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, kamatemelés is várható, nyilván attól függően, hogyan alakul az infláció. Az Equilor év végére 324 forintos euróval számol, addig lehet ennél erősebb is a forint.

Februárban kezdődik Magyarország hitelminősítői felülvizsgálata. Az elemzők most még nem számítanak felminősítésre, az őszi időszakban viszont ez valószínű, ha maradnak a makrogazdasági folyamatok. Jelenleg valahol a bóvli és a nem bóvli határán van az ország, de a piac már nem tekinti bóvlinak.

A Vállalkozók Klubját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: