„Köszönjük,
Klubdélelőtt

Lang Györgyi lánya és Harkányi Endre a Klubdélelőttben

24/05/2024 18:40

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az e heti Klubdélelőttben Lang Györgyire emlékezünk lányával, Vámos Zoltánnal beszélgetünk az agykutatási projektjéről, köszöntjük a 90 éves Harkányi Endrét és Slárku Anettet kérdezzük a veronai operarendező szakról.

9.00: Palugyai Sára végzős diák a Vörösmarty Gimnáziumban. A színész, Lang Györgyi lánya. Vele emlékezünk a május 20-án, egy éve elhunyt énekesnőre, kolléganőnkre, akinek szellemi örökségét, a bátor szókimondását, az elesettek, a kisebbségek melletti kiállását és még számos más erényét Sára viszi tovább.

 
Lang Györgyi búcsúztatója
 
2023.06.13.
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

10.00: Dr. Vámos Zoltán mentőorvos, aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, filmrendező, forgatókönyvíró John O'Keefe Nobel-díjas kutatóval részt vesz egy agykutatási projektben. Olyan tekintélyes lapokban jelentek meg szakmai írásai, mint a Lancet. Öt magyar és egy idegen nyelvű tankönyv társszerzője. Mindemellett számos hazai és külföldi egyetemen vendégoktató.

 
Dr. Vámos Zoltán
 

11.00: Harkányi Endre Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Érdemes- és Kiváló Művész. A Józsefvárosban élt gyerekkorában, majd a háború után, 10 éves korára a testvérével árván maradt. 1947-ben bekerült a Valahol Európában című, kultikussá vált filmbe, amelyben jobbára olyan gyerekek szerepeltek, akik árván maradtak a II. világháború után. Ez a film meghatározta az egész karrierjét. Lakatosnak és hegesztőnek tanult, ám szerencsére végül jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahova egyből felvették. Idén ünnepeljük a 90. születésnapját.

11.30: Slárku Anett díszlettervező, jelmeztervező, dramaturg, a párizsi Sorbonne Egyetemen végzett színház- és filmművészet szakon. Itt jött meg a kedve a látványtervezéshez, így itthon elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet. Már számos nagyszerű díszlet és jelmez dicséri kreativitását. Színészkedik, énekel és idén felvették Veronába operarendező szakra, úgy, hogy két hónap alatt tanult meg olaszul. Szinte nem is lehet leírni sokszínűségét.

Hallgassák a Klubrádión szombat reggel 9 órától!