„Klubrádió
Klubdélelőtt

Akit maga Kodály vett fel a Zeneakadémiára

30/03/2024 09:02

| Szerző: Kun Zsuzsa

Lackfi János, Gryllus Vilmos, Makláry László, Havas Miklós voltak a Klubdélelőtt vendégei, az adás végén pedig a nemrég elhunyt Eötvös Péterre emlékeztünk.

2024. március 30. Klubdélelőtt (2024. március 30., szombat 09:00)
159:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9:00 Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő tavaly december 24-én szívrohamot kapott, de túlélte. Új életet kapott, amely átgondolásra késztette. Például csökkentette a fellépéseinek számát. Erről is beszélgettünk, de arról is, vajon milyen feladata volt egészen a lemondásáig a köztársasági elnök, Novák Katalin tanácsadó testületében.

 
Lackfi János
 

10:00 Gryllus Vilmos Kossuth- és eMeRTon-díjas zenész, zeneszerző, előadóművész azt vallja, ha kimegy a színpadra, az olyan, mint amikor a csataló meghallja a trombitaszót. Akkor nem lehet nem ott lenni. Gimnazistaként részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, amelyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építész-diplomát szerzett. Először felnőtteknek írta a dalait, később a gyerekeknek is, ismert versek megzenésítése mellett a saját verseiből is.

10:30 Mi zajlik az Operettszínházban? Egymás után mondanak fel az ott dolgozó színészeknek, zenészeknek, de olyan is van, aki magától megy el. Makláry László Artisjus-díjas karmester, Érdemes és Kiváló művész negyven éven át volt a Budapesti Operettszínház zeneigazgatója, őt idén februárban küldték el. Pedig a főigazgató ígérete úgy szólt, neki mindig lesz helye az Operettben.

11:00 Az Irie Maffia zenekar egykori alapító basszusgitárosa, Havas Miklós egy ideje Mikoo néven dolgozik szólóban saját dalain. Producerkedik, például Walko With Love-ja is a nevéhez fűződik. Egy éve Franciaországban él, ott próbál szerencsét.

11:30 Eötvös Péter kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, karmester, századunk legelismertebb kortárs operaszerzője, idén március 15. alkalmából kapta meg a Kossuth-nagydíjat. 2024. március 24-én 80 évesen ment el. Tizennégy évesen Kodály Zoltán maga vette fel a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, ahol zeneszerzői tanulmányokat folytatott, majd 22 éves korától ösztöndíjjal karmesternek tanult Kölnben. Az elmúlt évtizedekben a világ legnagyobb zenekarait dirigálta, többek közt a Berlini, a Müncheni, a Londoni és a Bécsi Filharmonikusokat, első vendégkarmestere volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. Fim- és színházi kísérőzenék komponálásával is foglalkozott. Alapítványokat hozott létre a fiatal zeneszerzők támogatására. Rá emlékeztünk.

Prima Primissima - Eötvös Péter zeneszerző
 
Eötvös Péter
 
Budapest, 2017. október 23. A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző budapesti otthonában 2017. október 23-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2024. március 30. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa