„Klubrádió
Élni jó

Lackfi János mindig örülni fog az ajtóknak

17/11/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió

Kadarkai Endre vendége az Élni jó műsorban a József Attila-díjas költő, író, műfordító, tanár volt, akiről nyugodtan elmondható, hogy nagyon jó viszonyban áll a boldogsággal.

 

 

2022. november 12. Élni jó (2022. november 12., szombat 12:05): Lackfi János, Veronika és Mihály
54:59
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre

A költő úgy gondolja, a boldogságért naponta tenni kell, de szerinte az is komoly munka, ha valaki minden pillanatban meggyőzi magát, hogy neki rossz. Ha tehát így is úgy is tenni kell mindenért, miért ne építkezzünk pozitívan? Amikor építkezett a családjával, nem telt már a beltéri ajtókra, így azok nélkül éltek másfél évet.  Akkor megfogadta, mindig örülni fog az ajtóknak. Azóta tíz év telt el, és még mindig gyakran megsimítja őket.

A boldogság szerinte tanulható, alkalmazható, egyszerűen csak tréningezni kell magunkat az örömre. Napi rendszerességgel hálásnak kell lenni, ő a legapróbb dolgokért is hálás. Meg kell tanulni vágyni arra, ami a miénk. Azt mondja, az sem mindegy, hogyan szeretünk. A birtokló szeretet mellett létezik egy áldó szeretet is. Inkább ezt válasszuk.

 
Lackfi János
 

Neki is volt mélypontja, kiégése, sőt sztrókja is, de mindig újra meg tudta szeretni az életét. Az igaz, hogy családja és a hite hatalmas támaszt ad neki, de ezért meg is dolgozik. Harmincegy éve házas, hat gyermeke és négy unokája van, feleségével sok krízist megéltek, de mindig el tudtak indulni újra egymás felé. Azt tapasztalta, hogy pont a krízisek után jönnek az eufóriák, egészen más minőségű együttlétek jönnek létre.

Hiszi, hogy a jó körbejár a világban, és ő érzi ezt a nagy körforgást. Rajtunk múlik, bele állunk-e ebbe az áramlásba, mi döntjük el, jók leszünk-e. Régi hagyomány náluk karácsonykor, hogy mindenki ír a másiknak egy úgynevezett szeretetlevelet, amiben leírja, amiért hálás a másiknak. Ezeket nem elég tudni, fontos kimondani is, visszajelzés nélkül el lehet sorvadni.

A beszélgetéset a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Élni jó/Lackfi János
2022.november 17., szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre