„Klubrádió
Utópia

Kvantumszámítógép és időkristály

5/09/2021 19:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kvantumszámítógépek működése izgalmas és nehezen érthető világába vezetett el egy lehetséges új felfedezés kapcsán Asbóth János kvantumfizikus az Utópiában.

2021. augusztus 24. Utópia (2021. augusztus 24., kedd 19:00)
48:09
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Egy kutatócsoport a Google kvantumszámítógépes laborjának segítségével lehet, hogy létrehozott egy időkristályt – írta a Telex. A kutatók hangsúlyozták, hogy még nem biztos, mert a cikkük még anélkül jelent meg, hogy a tudományos közösség átnézte volna (tehát preprint, nem esett át peer-review-n), de ettől függetlenül sokak fantáziáját beindította.

A kvantumszámítógépek lényege, hogy nem csupán két bites rendszerben 0 és 1 értékű információt képesek értelmezni, hanem ezek szuperpozícióit is. Ennek megfelelően sokkal összetettebb műveletek végrehajtására képes. Így egy olyan kristály létrehozása, vagy elméleti működésének szimulációja nem lehetetlen.

 
A Google kvantumszámítógépének vázlata
Fotó: Youtube
 

Dr. Asbóth János kvantumfizikus, a BME Elméleti Fizikai Tanszékének docense, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója segített megérteni, hogy miről is van szó. Mindenek előtt leszögezte, hogy ez még mindössze sejtés. A kvantumszámítógépen lefuttattak egy olyan programot, amely úgy viselkedett, mintha létrehozott volna egy időkristályt. Ez azt is jelentheti, hogy a számítógép mindössze szimulálta egy elképzelés szerinti időkristály sajátosságait. Ezért a feltételes mód.

Úgy fogalmazott, hogy az időkristály tulajdonképpen egy fizikai rendszer, egy kvantumos logikai áramkör, amit beprogramoztak a számítógépre, és váltogat különböző kvantumállapotok között, méghozzá egy másféle ütemben, mint amit mi megszabnánk neki. Elméleti síkon leginkább egy ingára hasonlít, ami folyamatosan két pont között váltakozik, azzal a különbséggel, hogy az ingával ellentétben az időkristálynál a váltás közben nincs súrlódás, így elméletben a végtelenségig tudja csinálni. Valójában nem is egy valódi kristályról van szó.

Azt azonban nem tudta megmagyarázni, hogy milyen gyakorlati haszna lehet egy ilyen felfedezésnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia/interjú Asbóth Jánossal
2021.08.24., 19:00
Riporter: Neuman Gábor