„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: A kormányzati hazudozás a titkosszolgálatoknál is beérett

15/09/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A rendőrség nemrég a miniszterelnök házától néhány száz méterre talált 90 menekültet egy elhagyatott villában. Lakossági bejelentés alapján ellenőrizték az épületet. Természetesen nem arról van szó, hogy a miniszterelnök környékén minden házat meg kellene figyelni, ugyanakkor nem a rendőrség feladata lett volna felfigyelni a menekültekre – mondta Kuncze Gábor, volt belügyminiszter a Megbeszéljükben. Szerinte "a mindent kommunikációval helyettesítő nemcselekvés" hatása a rendvédelemben is beérett.

2023. szeptember 15. Megbeszéljük - részlet Kuncze Gábor 2023.09.15.
15:30
00:00

A rendőrség Orbán Viktor XII. kerületi házától néhány száz méterre 90 menekültet talált egy elhagyatott villában. Az épületet állampolgári bejelentés alapján ellenőrizték – erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu értesülését csütörtökön.

A rendőrök férfiakat, nőket és gyerekeket is találtak, akik magukat töröknek, illetve kurdnak vallották, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni – írta a lap.

Ez a történet arra utal, hogy a titkosszolgálatok nem működnek megfelelően – mondta Kuncze Gábor, a Horn-kormány belügyminisztere, az SZDSZ volt elnöke a Megbeszéljükben. 

"Az embercsempészhadak szabadon engedése, a mindent kommunikációval helyettesítő nemcselekvés, a hazudozás ezen a területen is beérett. Mindenki azt mondja, amit a miniszterelnök hallani szeretne és ez helyettesíti a cselekvést, a rendvédelem esetében is" – véli Kuncze.

Természetesen nem arról van szó, hogy a miniszterelnök környékén minden házat meg kellene figyelni. Ugyanakkor nem a rendőrség feladata lett volna felfigyelni a menekültekre – mondta a volt belügyminiszter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg, Bolgár György a témára vonatkozó kérdése a 13. percben hangzik el.

OGY2014 - DK - Lakossági fórum Százhalombattán
 
Kuncze Gábor, egy lakossági fórumon,2014. március 27-én. 
 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A beszélgetés kiindulópontja Orbán Viktor a liberálisokat ellenségként beállító mondatai voltak – legújabban a népesedés kérdésében, a Demográfiai Csúcson elhangzottak – voltak. Bolgár összefoglalása szerint a miniszterelnök lényegében a liberálisok bűnének tekinti, hogy kevés gyerek születik, mivel úgy véli, az egyént család elé helyezik.

Kuncze viccesen úgy summázott, hogy Orbán üzenete lényegében, hogy "ha ránk szavazol, terhes leszel". Ennél persze komolyabban is szó volt demográfiai kérdésekről a beszélgetésben, például arról, hogy számszerűleg nem született több gyerek az elmúlt nyolc évben, mint 2002 és 2010 között. "Ez tehát egy újabb hazugság" – mondta az SZDSZ volt elnöke. A termékenységi ráta viszont valóban nőtt, tehát a szülőképes korú nőkre több születő gyermek jut. Ezzel összefüggésben szó volt a családalapítást támogató kormányzati intézkedésekről, nemzetközi példákról és a kivándorlásról is. "Nem kétlem, hogy Orbán mindent elkövet annak érdekében, hogy megállítsa a népességfogyást, csak szerintem rossz eszközöket választ" – mondta Kuncze.

Megbeszéljük.../interjú Kuncze Gáborral
2023. szeptember 15., péntek, 16:48
Műsorvezető: Bolgár György