„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Az szja-mentességet ki fogják terjeszteni a háromgyermekes anyákra is

14/09/2023 14:40

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a demográfiai csúcson arról beszélt, hogy a személyi jövedelemadó-mentességet ki fogják terjeszteni a háromgyermekes anyákra is, ha a pénzügyminisztert is sikerült erről meggyőzni. Azt is mondta, hogy "nem könnyű a magyar feleségek élete", valamint szerinte a jelenlegi (liberális) európai elitet "félre kell tolni".

Szerinte „Európa félelemből cselekszik, és azt mondja, nincs jövőnk, ezért is kötelességünk demográfiai csúcsot rendezni” – magyarázta, miért ragaszkodik a magyar kormány ahhoz, hogy immár ötödik alkalommal meghívja Budapestre a „családvédő erőket”.

„Hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból, ez csak megkeményít bennünket. Ha valaki azt hiszi, hogy a sürgetéssel és nyomásgyakorlással változást tud elérni, az nem ismeri a magyarokat” – mondta a miniszterelnök a demográfiai csúcson csütörtökön, majd a viccel folytatta, amelyben azt veti az asszony a férje szemére, hogy sose mondja neki, hogy szereti, mire a férj annyit válaszol, hogy 50 éve már mondta, és ha változás lesz, majd szól. Orbán szerint a magyar kormány is így van ezzel, ha változás lesz, majd szól, bár a viccből azt is meg lehet tudni, hogy „nem könnyű a magyar feleségek élete”.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a nők tartják össze a családot, munkába járnak, karriert építenek, állják a sarat mindenben és ők adják a feltétlen szeretetet. Ezért a magyar családpolitika feltétlen tanulsága, „ha jövőt akarsz a családnak, akkor az édesanyákat kell segíteni”. (Az, hogy tanulmányok szerint éppen emiatt a rengeteg teher miatt nem vállalnak annyi gyereket a magyar nők, mint amennyit valójában szeretnének, a beszédből kimaradt – jegyzi meg a hvg.hu.)

Orbán Viktor meghirdette a magyar családpolitikai program 2.0-át is, hiszen dolgozni kell rajta, hogyan fejlesszék tovább a családpolitikát. Ennek részleteit nem árulta el, de az biztos, hogy „újabb és újabb támogatások kellenek. A pénz azonban ehhez még korlátlanul sem lenne elég, a gyerekekért vívott csata a fejben, a szívben és a közgondolkodásban dől el.

„Le kell váltanunk a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban veszélyt, a családi létben az egyéni lét korlátját látja” – hirdetett programot Orbán, aki azt is elárulta, hogy gyerekként a Mézga család volt a kedvenc rajzfilmje. Ebben még nem kérdőjelezték meg, hogy „papa, mama, gyerekek, csupa szív szeretet”.

Orbán beszéde végén lényegében beindította a jövő évi európai parlamenti választások kampányát is.

„Lassan 35 éve vagyok az európai politikában, ezalatt azt tanultam meg, hogy nincs esélyünk arra, hogy jobb belátásra bírjuk a jelenlegi elitet. Egyszerűen félre kell őket tolni. A posztliberális kor nem jön el magától, meg kell csinálni valakinek. Ehhez pedig át kell alakítani a politikai palettát, kurzusváltásra van szükség, hogy családbarát, konzervatív erők kerüljenek kormányra minél több országban, és ugyanez történjen az EP-ben is.”