„Klubrádió
Esti gyors

Kuncze Gábor: A rendőrök megbecsültsége a rendőri tevékenységtől függ

25/07/2023 07:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A rendőrök megbecsültsége első sorban a rendőri tevékenységtől függ" – véli Kuncze Gábor, hozzátéve, hogy megítélésükön egyedül a testület tud javítani. Megjegyezte, az nem javít a rendőri munka megítélésén, hogy diákokat fújnak le könnygázzal, miközben vannak olyan vélekedések, hogy "más ügyekben mintha a rendőrség nem nagyon ambícionálná a cselekvést".

2023. július 24. Esti gyors - részlet 2023.07.24. Kuncze Gábor
05:43
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, alig jelentkeznek a kétéves rendőrképzésre. Míg néhány éve még 3000 felettvolt azok száma, akik jelentkeztek a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, idén ez a szám 470-re zsugorodott.

"A rendszerváltás óta nagy viták vannak a rendőrségen belüli fizetések és az ott végzett munka megbecsültségét illetően" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter szerint egy munkahely stabilitását leginkább a munkahelyi légkör, a szervezettség, a járulékok, a megfelelő fizetés és – mint a rendőrség esetében kifejezetten – a presztízs biztosíthatja. Hozzátette, korábban volt valamilyen életpályamodell, például a korkedvezményes nyugdíj, ez egy darabig stabilizálta a rendőri állományt.

Mára azonban a rendőri állomány esetében megszüntették a korkedvezményes nyugdíjat – ezt Kuncze a szakmával járó veszélyek miatt rossz, de legalábbis vitatható döntésnek tartja. Az sem javít a rendőri munka megmegbecsülésén, hogy diákokat fújnak le könnygázzal, miközben vannak olyan vélekedések, hogy "más ügyekben mintha a rendőrség nem nagyon ambícionálná a cselekvést".

Mindez együtt hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok számára jelenleg nem vonzó ez a pálya.

 
Kuncze Gábor
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Azzal kapcsolatban, hogy akár halőröket is beoszthatnak a kötelékbe, az egykori klubrádiós műsorvezető megjegyezte, "ha mindezt úszva kellene teljesíteni, az újabb problémát jelentene". Súlyosabb problémának tartja azt, hogy az állományhiány odavezetett, hogy egyik helyről rendelnek másikra embereket.

"A rendőrök megbecsültsége első sorban a rendőri tevékenységtől függ" – foglalta össze, hozzátéve, hogy ezen egyedül a rendőrség tud javítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kuncze Gáborral
2023.07.24., hétfő 18:15
Riporter: Dési János